Meten en weten is niet altijd in cijfers uit te drukken. We hebben het soms ook gewoon over wooncomfort: zoveel mogelijk genieten van wonen in je huis.

Hoe geniet ik van mijn huis

We spreken een Ossenaar die anoniem wil blijven, maar veel geniet van haar huis. “In 2002 gingen we naar een nieuwe woning en toen ben ik gaan rekenen. Superleuk! Wat kan ik vinden en gebruiken om dit huis zo comfortabel mogelijk te maken.”

Puzzelen tot je de juiste oplossing hebt

De puzzel werd in 2002 gelegd. We begonnen met een warmtepomp. We hadden vragen als:
– subsidies (zijn die er?)
– leveranciers (wie kan dit maken)?
– hoe werkt het?
– wat levert het op?

“We genieten echt van het wooncomfort”

“Na deze puzzel kunnen we nu eigenlijk iedere drie maanden puzzelen. We kijken dan naar de cijfers van wat het oplevert. En wat beter kan. Maar het wooncomfort is echt hoger. We genieten echt van ons huis.”

Niet altijd goed

Het zijn niet altijd geweldige cijfers die er uitkomen. De warmtepomp heeft het ook een tijd slechter gedaan. “Dat is lastig. We moesten op zoek naar wat er aan de hand was en ook kijken naar wat de ‘techniek van nu’ kan. Initiatieven als Oss Schakelt Door bestonden nog niet.”

“Er gebeurt iets in mijn huis wanneer de zon schijnt!”

Er werd weer veel gerekend en gepuzzeld. “Dat is echt zo leuk om te doen!” Uiteindelijk is vorig jaar een nieuwe warmtepomp geplaatst. Dat is na 18 jaar! “We merken nu meteen weer meer wooncomfort! Dat vinden wij belangrijk.”

Zonnepanelen puzzelen

“Ook onze zonnepanelen moeten vervangen worden. We hebben er 33 en er is er een kapot gegaan, doordat er iets hards op is gevallen. Deze zijn ook van 2002, dus we zijn weer gaan puzzelen.”

“Ik vind het mooi dat de zonnepanelen in ons dak zijn geïntegreerd, maar het allerleukste is dat ik weet dat er iets in mijn huis gebeurt wanneer de zon schijnt.”

Wil je dat iemand met jou meerekent?