Pieter heeft een nieuw groen dak en hij is een van de 10 in zijn buurt. Wat heeft hij gedaan? Huizen in de buurt bekeken met een soortgelijk plat dak als hij en zijn vrouw. Dat kwam neer op 62 briefjes in de brievenbussen doen en wachten op reactie. Op het briefje stond dat hij graag samen met zijn buren een inkoop voor groene daken wilde doen. Van de 15 reacties hebben er uiteindelijk 10 getekend bij een samen uitgezochte partij.

“Er zijn uiteindelijk 5 verschillende type huizen die meedoen. Ze hebben allemaal ongeveer 30 m2 aan plat dak wat nu verschillende soorten sedum heeft.”

Pieter

Tekst gaat door onder de foto

Samen inkopen levert zeker wat op

Pieter legt het uit. “Voor een leverancier is het heel fijn wanneer hij een aantal opdrachten tegelijkertijd in dezelfde buurt kan doen. We verduurzamen graag, we hebben al heel veel gedaan. En het samen doen scheelt ons in de kosten, dus we pakken het graag met buren op. In dit geval was het o.a. het vervoer wat de besparing oplevert voor de leverancier. Alles in een keer naar een plek vervoeren scheelt veel.”

Pieter isoleerde al eerder samen met zijn buurman, wat ook goed ging. Ook deed hij eerder mee met een inkoopactie van de gemeente, maar die was er nu niet. “Dus ja, dan doe ik het zelf,” lacht Pieter.

Samen hebben de buren verschillende partijen aangeschreven en drie gevonden waaruit ze konden kiezen.

“Uiteindelijk moet iedereen het er mee eens zijn en ons gevoel wees ons naar Rieken Groendaken.”

Pieter

Ook wat je zelf moet doen kan samen

Er zijn wel onderdelen die je niet samen kunt oppakken, maar elkaar dan ook automatisch bij helpt. “De subsidie van Aa en Maas, die moet je zelf doen. Maar daar heb ik wel een paar buren bij geholpen hoor.” Bekijk hier de subsidie.

“En de constructieberekening doe je in principe voor je eigen huis. Maar wanneer een buurman iemand kent die het kan, dan is het fijn wanneer een andere buurman dat ook weet. Sommigen die hetzelfde type woning hadden, deden de berekening bij de een en dan weet je het ook voor de ander. De kosten deel je dan. Je zit er toch samen in.”

Tips van Pieter

“Wij laten onze hond in de buurt uit. De brief ondertekenden we met onze namen, maar ook met ‘baasjes van Odin’, dan weet iedereen zeker wie we zijn.”

“Het onderhoud doen we nu ook collectief, met een mooie prijs.”

“Groene daken isoleren, maar zijn vooral heel goed voor de biodiversiteit, dus als je het kunt, altijd doen!”

“Het is veel werk, maar het zeker wel waard. Je hebt een of een paar kartrekker(s) nodig.”