Hoe wordt een energielabel voor je huis vastgesteld?
Wat betekent het energielabel op het huis wat je wilt kopen? Is er een label, wat betekent het dan? Daarom loopt Oss Schakelt Door met Toevast mee tijdens een opname. Zo weet jij wat je leest wanneer je een huis koopt met energielabel.
We lopen mee in het huis van Ronnie Hauwé? Hij ging al eerder van label G naar A. Nu de regels zijn veranderd wil hij wel weten of hij nog steeds A heeft. Lees meer over zijn verduurzaming.

Maak kans op een adviesgesprek op maat t.w.v. € 375,-
Wil je weten wat je kunt doen vòòr het energielabel? Plan een keukentafelgesprek met een energiecoach. Brabant Woont Slim, het energieloket van gemeente Oss geeft je advies over de verbeteringen die mogelijk zijn in je huis. Maak nu een afspraak en maak kans op een Adviesgesprek t.w.v. €375,-
Hoe krijg je een energielabel?

Je stuurt een mail naar, of meld je rechtstreeks aan op de website van Toevast. Je wordt binnen een dag teruggebeld om een afspraak te maken. “Er wordt grofweg naar twee onderdelen gekeken; de oppervlaktes van muren, daken en vloeren en naar de openingen in al die oppervlaktes, voornamelijk ramen.

Daarnaast kijken we naar alle aanwezige installaties. Alles wat verwarmt en verkoelt, van airco’s tot je CV-ketel”, zegt Willem Louwers van Toevast.
We volgen Jasper die de opname doet. “Het werk is al begonnen voor ik hierheen kwam. Ik heb van Ronnie de bouwtekeningen ontvangen en alle ‘bewijslast’ die er is. Bewijslast is alles wat er op papier staat over wat er in het huis zit. Dus foto’s en rekeningen van bijvoorbeeld de isolatie en installaties.”

Als Jasper binnenkomt begint hij met het opnemen van de oppervlaktes. Hij maakt foto’s en meet de muren, daken en vloeren, kortom de gehele thermische schil “Ja. Deze staan ook op de tekeningen die Ronnie me stuurde, maar ik meet het wel na.” Hij meet de dikte van de spouw en wàt er in de muren zit.
Wat zit er in de muren, daken en vloeren
Wat er aan isolatie in de muren, daken en vloeren zit bepaalt een groot deel van het energielabel. “Er zijn drie manieren om te bepalen wat er in de muren zit. We meten het met onze apparatuur. Lukt dat niet, dan kijken we naar de bewijslast (foto’s of facturen). Is die er niet? Dan boren we een gaatje en kunnen we zien wat er in zit. Dat sluiten we natuurlijk weer netjes af. Je ziet er niets van.”

Ramen
Muren, daken en vloeren hebben ook openingen. “Zo noemen we het, maar het gaat met name over de ramen. Ze zijn niet open, maar hebben gewoon een ander materiaal. We meten op en bekijken het type glas. Ook dit gaat goed als je het juiste opname gereedschap hebt.. We zien makkelijk wat voor soort glas het is. Maar ook hier helpt de bewijslast.” zegt Jasper.

Verwarmen en koelen

Bij Ronnie in huis is er bij iedere ruimte een manier van verwarming en verkoeling. Er is infrarood op de badkamer, een pellet kachel in de woonkamer, vloerverwarming en verkoeling. Ronnie heeft ook een warmtepomp. Jasper noteert iedere installatie. “Het belangrijkste wat we willen weten van deze installaties is het merk, type en leeftijd. Maar ook de leidinglengtes bijvoorbeeld. Zijn de leidingen geïsoleerd of niet.”
Berekening van het energielabel
De opname duurt ongeveer anderhalf uur. “Gelukkig is er dan de software”, lacht Jasper. “Alles wat ik vandaag het opgenomen zet ik in de computer. En dan komt er een energielabel uit voor Ronnie.” Wat het label is en de reactie van Ronnie, dat lees je hier.
Een energielabel en dan…
Je hebt een energielabel nodig als je je huis wilt verkopen, dat is verplicht. Maar Willem vult aan: “Een energielabel kan ook een startpunt zijn. We kunnen het ook aanvullen met een advies met veranderingen om een lager energielabel te krijgen.“
Energielabels bij huurhuizen
“Wat wij bijvoorbeeld nu veel doen is huurwoningen verduurzamen. Ook woningcorporaties verduurzamen hun huurwoningen. Als een huurder vertrekt gaan wij naar binnen. We verduurzamen in een paar weken het huis naar een lager energielabel. Zo helpen we de verhuurders ook met hun doelstellingen. En nieuwe huurders komen in een toekomstbestendige woning met optimaal comfort en een lage energierekening. Een win-win situatie.”