Met mijn tentakels midden in de samenleving

“Waarom ik me geabonneerd heb op de e-mailnieuwsbrief van Oss Schakelt Door. En de Glozzie aangevraagd heb? En een keukentafelgesprek? Omdat duurzaamheid altijd al een belangrijk onderwerp voor me geweest is. Als kunstenaar, maar ook als welzijnswerker voor Ons Welzijn. Deze welzijnsorganisatie streeft naar een samenleving, waarin iedereen meedoet en bijdraagt aan geluk voor zichzelf en anderen. Duurzaam leven hoort daar ook bij. Want duurzaam leven doe je niet alleen voor jezelf, maar óók voor anderen. Als welzijnswerkers zitten wij met onze tentakels midden in de samenleving, in alle wijken in de gemeente Oss. Door te onderzoeken en te ervaren welke duurzame initiatieven er zijn, zoals Oss Schakelt Door, kunnen we het goede voorbeeld geven qua duurzaam leven en mensen adviseren wat hun mogelijkheden zijn.”

“Duurzaam leven doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.”

Moeilijke materie makkelijk uitleggen

Het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid, is dat nodig? ”Ja. Want duurzaamheid blijkt telkens weer een complex onderwerp. Mensen willen écht wel duurzamer leven, maar haken af als het te technisch wordt. Dus als je in eenvoudige bewoordingen kunt uitleggen waarom duurzaamheid belangrijk is, wat het oplevert en hoe je dat kunt aanpakken, dan wordt het net iets minder een ver-van-je-bed-show.

Ik was nieuwsgierig naar het keukentafelgesprek dat het energieloket van de gemeente Oss aanbiedt en daarom heb ik het aangevraagd. Ik was natuurlijk benieuwd of er in mijn eigen huis nog winst te behalen is, maar ik was óók benieuwd hóe de energiecoach van het energieloket zijn verhaal aan mij zou vertellen. En wat heeft Cor Veroude dat goed gedaan! Op een eenvoudige manier heeft hij moeilijke materie aan mij uitgelegd, zonder te technisch te worden. Hij vertelde wat een energiebesparende maatregel ongeveer kost en wat je dat op jaarbasis in de portemonnee scheelt. Gewoon heel praktisch: wat kost het en wat levert het op. Ook vertelde hij dat je niet altijd meteen aan grote dingen moet denken. Niet ieder huis is ‘klaar’ voor een warmtepomp bijvoorbeeld. Bij veel (oudere) huizen is het vaak beter om eerst goed (bij) te isoleren* en een goede HR-ketel te plaatsen. Ga dus slim met je centjes om. Met weinig geld kun je al veel besparen. Kijk, van dat soort nuttige adviesgesprekken word ik enthousiast. En zoals Cor het heeft uitgelegd, zo kan ik het weer uitleggen aan de bewoners in Schadewijk, Herpen en Ravenstein, waar ik werk.” 

*In september en oktober 2020 staat bij Oss Schakelt Door 
het onderwerp isoleren centraal.

Een verhaal dat je raakt

Wat ga je de komende tijd zelf nog doen qua duurzaamheid? ”Allereerst ga ik mijn zonnepanelen laten doormeten. Tijdens het adviesgesprek met Cor bleek dat er minder opgewekt wordt dan wat, gezien het aantal panelen dat er op het dak ligt, de verwachting is. Samen met de leverancier van de panelen ga ik dus kijken hoe dat kan, want het is natuurlijk zonde dat ik energie laat liggen. En verder ga ik de opleiding tot Klimaatcoach volgen. Superleuk! Daardoor leer ik hoe ik mensen op een realistische manier kan inspireren. Weet je, het gaat vaak niet eens zo zeer om de inhoud, maar hóe je mensen weet te raken met je verhaal. De een raak je met het feit dat je door te besparen aan het einde van de maand geld overhoudt. De ander raak je met een verhaal over een beter milieu voor volgende generaties. Dat heb ik door Cor tijdens het keukentafelgesprek ondervonden, hij wist mij te raken met argumenten die op mij van toepassing zijn.”

“Het gaat er uiteindelijk om dat je mensen weet te raken met je verhaal.”

Feestje geven met de buren

Maar kun jij het als welzijnswerker niet voor elkaar krijgen dat meerdere mensen tegelijkertijd aan de slag gaan met energie besparen? Want je kent het spreekwoord: als er één schaap over de dam is…. Zou een EnergyParty niet praktisch zijn én ook nog eens gezellig? “Zeker, er zijn meerdere wegen naar Rome om huishoudens over energie besparen te vertellen. Een keukentafelgesprek, zoals ik gedaan heb, is een mogelijkheid. Maar een feestje met de buren, zo’n EnergyParty, is naast leerzaam ook nog eens gezellig, goed voor de sociale verbinding. Ik zal het zeker onder de aandacht brengen in mijn werkgebied.” Goed om te weten dat als mensen zich in augustus als gastheer of gastvrouw voor een EnergyParty aanmelden, ze kans maken op het winnen van een droogmolen én een partypakket met lekkernijen voor tijdens de EnergyParty. Een EnergyParty kun je offline organiseren (maximaal 6 personen incl. de gespreksleider) of online.

Subsidie

Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor een tijdelijke subsidie? Dus ben je dit nog van plan? Wees er dan op tijd bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. “Grijp die kans aan, zolang het nog kan”, aldus Alex.

Let op: de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. Je komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.