Van zelf besparen, naar samen met de straat besparen
“We wonen hier nu 30 jaar en hebben veel gedaan om deze woning te verduurzamen. Toen we er net zaten hebben we eerst de spouwmuur geïsoleerd. Daarna op de bovenverdieping dubbel glas geplaatst. Beneden zat al dubbel glas, maar dat is inmiddels verouderd. Ik overweeg of het de moeite waard is om dat te vervangen door triple glas. Als door die oude ruiten energie weglekt, dan is het zéker de moeite waard. Oja, we hebben de metalen voordeur, inclusief het kozijn, door hout vervangen én zonnepanelen geplaatst. Op dit moment vraag ik me af of het zinvol is mijn dak te isoleren. Als ik dat dit jaar doe, samen met het vervangen van het glas beneden, dan krijg ik nog subsidie. Misschien geeft de EnergyParty van komende week meer inzicht.” Arend Jan Klinkhamer vertelt over zijn interesse om te verduurzamen en hoe hij hoopt anderen te inspireren.
“Energie besparen? Eerst isoleren! Dat is een van de makkelijkste dingen waar je thuis mee kunt beginnen.”
Succes
Arend Jan is zijn hele professionele leven actief geweest binnen de techniek en research. En nog steeds. “Ik zei tegen mijn buren ‘geef je verbruiksoverzichten maar aan mij!’. Vervolgens heb ik een Excel-overzicht gemaakt van het verbruik van hun huizen, afgezet tegen de besparende maatregelen waarin ze geïnvesteerd hebben. Geeft een prachtig, duidelijk overzicht. Zo zie je bijvoorbeeld dat het helpt wat zuiniger om te gaan met apparaten. Zelf heb ik besloten een wasrek te kopen en die energieslurpende wasdroger minder vaak aan te zetten. Gewoon het wasgoed buiten laten drogen. En verder….isoleren*! Daar kun je grote winst mee bepalen. Je kunt wel gaan investeren in waterpompen of zonnepanelen, maar als je huis niet geïsoleerd is, dan hebben al die maatregelen geen zin.”
* In september en oktober 2020 staat bij Oss Schakelt Door het onderwerp isoleren centraal. Stay tuned!
Het zit dus in het bloed van Arend Jan om dingen uit te zoeken. Heeft zijn gepuzzel vruchten afgeworpen? “Jazeker. Bij de huizen die niet geïsoleerd waren, bleek – geheel volgens verwachting – veel energie weg te lekken. Inmiddels hebben vier daarvan de afgelopen maanden benut om hun spouwmuren te isoleren. Succes dus! Ik heb mijn Excel-overzicht trouwens geanonimiseerd. Kan ik het gebruiken om anderen, buiten de straat, te inspireren.”
Gesprek over vervolgstappen en perspectieven
Met zo’n buurman als Arend Jan mogen ze blij zijn. Maar waarom wilde hij met zoveel kennis dan toch een EnergyParty hosten? “Omdat ik niet die wijsneuzerige buurman wil zijn. Ik weet veel, maar heb niet alle wijsheid in pacht. En soms zijn ook mijn tegenwerpingen op bepaalde meningen niet overtuigend genoeg. Wat ik een feit vind, zoals de data uit mijn overzicht, vinden sommigen een mening. Maar ik zeg altijd: laat de feiten de feiten zijn. Daarom dacht ik een paar maanden terug, toen ik de advertentie van Buurkracht las, laten we onder hun deskundige begeleiding een bredere discussie voeren tijdens zo’n EnergyParty. Bijvoorbeeld over welke vervolgstappen we kunnen nemen en wat het oplevert. Maar ook welke perspectieven we hebben. En, nog belangrijker, waar doen we het voor?”
Bijdragen aan lijfsbehoud volgende generaties
Wie de vraag stelt, mag deze ook zelf beantwoorden. Dus waar doen we het dan voor? “Ik ben amateur-meteoroloog en heb ook verstand van geologie. Daardoor weet ik dat het écht geen onzin is wat er wordt verteld over de gevolgen van de klimaatveranderingen. Want ja, helaas lijkt de grote meerderheid nog steeds te denken ‘het valt wel mee’. Nee, het valt níet mee. Lees dat artikel van weerman Peter Kuipers Munneke in het AD maar eens. Het is een gegeven dat de Noordzee stukken van Nederland gaat terugpakken. Het is niet de vraag óf dat gebeurt, maar wanneer dat gebeurt. Ik kan me dan ook enorm verbazen als ik weldenkende mensen hoor zeggen dat al die verhalen over het klimaat onzin zijn. Oeps, denk ik dan, er is nog veel te doen om de urgentie duidelijk te maken. Mijn persoonlijke drijfveer is dus bijdragen aan het lijfsbehoud voor de volgende generaties, want die gaan het zwaar krijgen. Mijn vrouw en ik hebben geen kinderen, maar wel veel neefjes en achterneefjes. Daar doen we het voor.”
“Je kop in het zand steken helpt niet.”
Het voortouw nemen
Hoe moeten we het dan aanpakken, dat mensen snappen dat we in actie moeten komen? “Dat is lastig ja. Sommige mensen hebben misschien last van angst en daardoor slaan ze dicht. Een pandemie. Bang om je baan te verliezen. En dan ook nog eens die ellende van het klimaat erbij! Dan wordt het allemaal wel veel. Maar ja, je kop in het zand steken helpt niet. Dus ik denk dat de minderheid het voortouw moet nemen en de boodschap consistent moet blijven herhalen: als we niks doen, gaat dat ten koste van het klimaat en dus de mensheid. Begin dichtbij, binnen je eigen community. In mijn geval was dat in mijn eigen straat.
En als het klimaat nog steeds een ver-van-je-bed-show is, misschien is de eye-opener dan dat besparen meer wooncomfort én geld oplevert. Wist je dat als je in zonnepanelen investeert dat gemiddeld 14 procent rendement oplevert binnen een terugverdientijd van zeven jaar? Daar kan geen rente van een spaarrekening tegenop!”
“14 procent rendement, daar kan geen spaarrekening tegenop!”
De EnergyParty van Buurkracht waar Arend Jan en zijn buren afgelopen februari aan zouden deelnemen, vlak voordat Corona zijn intrede deed, gaat nu door. Een alternatief was een online EnergyPary geweest. “We wilden liever face to face om tafel. Maar het is lastig om thuis de anderhalf meter in acht te nemen. Gelukkig krijgen we de volle medewerking van de gemeente. Mijn buren en ik mogen van de commissiekamer in het gemeentehuis gebruikmaken, zodat we volgende week onze party kunnen houden. Ik verheug me er nu al op!”
Subsidie
Arend Jan overweegt dit jaar te investeren in twee energiebesparende maatregelen: triple glas en dakisolatie. Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor subsidie? Dus had je al plannen? Vraag dan de SEEH voor eigenaar én bewoner aan.
De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wees er wel op tijd bij, want de subsidie is tijdelijk én de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. Je komt hiervoor in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.