“Toen we huis kochten in 2020 had de vorige bewoner een energierekening met 3006m3 gas en bijna 4000 kWh. Dat wilden wij anders!” Mark en zijn partner Maaike wonen in een huis van 1970 waar veel aan verbeterd kon worden. Toen ze het kochten hebben ze meteen maatregelen genomen.

Ze vroegen een Duurzaam Wonen Advies bij Brabant Woont Slim. Op dat moment was er net spouw- en vloerisolatie geplaatst. Ook liep er al een opdracht om oud enkel- en dubbelglas en de kozijnen te vervangen door houten kozijnen met daarin HR++-glas. De zoektocht naar een dakdekker voor extra isolatie en renovatie was ook al gestart en zonnepanelen waren onderweg. Subsidies en een bouwdepot hebben veel hiervan mogelijk gemaakt.

Verwarming en ventilatie

“Het advies heeft ons heel veel geholpen met de verwarming en ventilatie. We hadden bijvoorbeeld twee offertes liggen voor balansventilatie van rond de €8000,-. Dat was ons een beetje te pittig. De adviseur keek op dat punt echt met ons mee en naar ons huis. Hij stelde voor om te kijken naar plaatselijke vraag (door sensors) gestuurde (CO2, vocht en fijnstof) ventilatie.

Deze units zijn qua formaat vergelijkbaar met afzuiging zoals je ze herkent uit een douche of toilet. En ze zijn makkelijk zelf te installeren. Wij hebben er, als experiment, een in de badkamer geplaatst en het werkt echt heel goed, stil ook. We denken aan vijf stuks voor het hele huis. En dat is met €270,- per stuk nog altijd veel goedkoper dan de offertes die we hadden liggen.”

Het advies past bij dit huis

Het advies bleek echt voor hun huis te zijn. Een adviseur die meekijkt naar de situatie en daar oplossingen voor ziet. Bij menig installateur moet je zelf met de oplossing komen. Zonder dat er dan naar andere mogelijkheden wordt gekeken.

“We wilden eerst kijken of we voor een warmtepomp konden gaan. Daar hoor je veel over, maar dat is op dit moment niet het beste voor ons huis. Dat blijkt ook uit het advies. De warmtevraag efficiënter regelen was een betere optie. We hebben nu een nieuwe, goedkopere en zuinigere CV-ketel en een Slimme thermostaat en radiatorknoppen gekocht. Dat kost ook minder.”

Minder kosten meer comfort

“We wilden in het begin vooral een lagere energierekening dan de vorige bewoner. Maar we keken natuurlijk ook meteen naar wooncomfort. We hadden een 3-jarenplan gemaakt toen we het huis kochten. Dankzij het advies hebben we nu ook de goede volgorde voor de verbeteringen.

Je moet echt eerst isoleren. Dan haal je uiteindelijk het meeste wooncomfort en de hoogste efficiëntie met bijvoorbeeld vloerverwarming. En om een warmtepomp de moeite waard te maken. Een warmtepomp verbruikt nu ook elektriciteit en kan niet zo warm stoken als een CV.”

De juiste flow van warmte

Het lastige van alles is dat je allerlei advertenties ziet, van bijvoorbeeld vloerverwarming en warmtepompen. Het kost minder energie dan radiatoren, zeggen ze dan. En dat klopt… als je de juiste basis hebt in je huis. Daar heeft het Duurzaam Wonen Advies zeker bij geholpen. We werken nu toe naar een flow waar we beneden gaan verwarmen en dat boven daar van meeprofiteert. Zo gaan wij in ons huis dan het meest efficiënt, lees: zuinig, om met de energie.

Plan ook een Duurzaam Wonen Advies

Het Duurzaam Wonen Advies kun je plannen bij het energieloket van de gemeente. Kijk op www.brabantwoontslim.nl/oss om een afspraak te maken. Gemeente Oss draagt bij aan de kosten van het advies. De eerste 100 aanvragers krijgen dit nu dan ook voor €50,- i.p.v. €395,-.

Meer eerste hulp bij Energie besparen: www.ossschakeltdoor.nl/eerstehulp