Ook makelaars moeten doorschakelen. Energiezuinige huizen en de verplichte energielabels zorgen ook voor verandering bij makelaars. Theo Heus van Digimaklaars.nl vertelt wat een energielabel van een huis betekent voor een huizenkoper.

Energielabel voor de verkoper

Voor de verkoper is het duidelijk. Ga je je huis verkopen? Dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. En je moet het label aan de koper geven op het moment van overdracht. Is er geen geldig energielabel bij het huis, dan kun je als verkoper een boete krijgen.

Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) noemen in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden. Bijvoorbeeld op Funda of Facebook. Heb je nog geen geldig energielabel maar ga je wel je huis te koop zetten? Dan hoef je tot 1 januari 2022 het label nog niet te noemen in advertenties. Heb je wél een geldig energielabel, dan moet dit wel in de advertentie staan.

Bron: Milieu Centraal

Energielabel voor de koper van een huis

Volgens Theo herkennen kopers het energielabel van apparaten. “Kopers weten dat A+ zuiniger is dan G. Bij het kopen van een huis vinden kopers een energielabel belangrijk als er iets te kiezen valt. Dus als er meer woningen zijn die ze zouden kunnen kopen. Omdat het nu moeilijk is om een huis te vinden hangt de beslissing er niet van af. Maar bij een ongunstig label wordt wèl gevraagd naar de energiekosten.”

Maak kans op een Energieadvies op Maat t.w.v. €375,-

Heb je een huis gekocht en wil je graag energie besparen? Begin aan de keukentafel met een energiecoach. Plan in juli een keukentafelgesprek en je maakt kans op een Energieadvies op Maat t.w.v. €375,-

Wat moeten kopers volgens jou vragen over het energielabel?

“Ik stel altijd dat ze naar drie dingen moeten kijken. Kan/moet/wil ik:

  1. de duurzaamheid van het huis nog verbeteren?
  2. de energiekosten (verder) omlaag krijgen?
  3. mijn wooncomfort verbeteren?

Daarom moeten ze vragen naar hoe het energielabel tot stand is gekomen. En blijkt het een oud label te zijn, dan moeten ze vragen naar wat er aangepast moet of kan worden.”

Verschillende energielabels

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel voor gebouwen. Dit label geeft beter beeld op de energiezuinigheid van het gebouw. De energielabelletter blijft bestaan, maar hoe dit wordt bepaald verandert.

“Kopers kunnen niet het zien of een energielabel van een huis oud of nieuw is. Daarom is die vraag zo belangrijk. Het energielabel leeft wel, maar hoe het precies gemaakt is, is kopers niet duidelijk.”

Lees hier hoe de nieuwe manier van scannen gaat

Alle labels zijn 10 jaar geldig. Dus er zijn nu verschillende soorten energielabels bij huizen. Hoe leg je het energielabel aan kopers uit als makelaar? Theo “Bij het nieuwe energielabel worden er ook adviezen gegeven. Wanneer kopers die uitvoeren kunnen ze hun woning (nog) energiezuiniger maken. Bij het oude energielabel is alleen duidelijk dat de energiekosten hoger zijn bij een ongunstiger label.”

Wat vertelt het energielabel de koper?

“Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik. Dat wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).
Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas.”

“Ik denk dat makelaars hier ook een rol in kunnen spelen. Door aan hun informatie wat meer uitleg tot te voegen over het energielabel.”

Kiezen voor een hoog of laag label

“Er zijn bijna nooit kopers die echt gaan voor een bepaald label”, geeft Theo aan. “Bijna iedereen is allang blij dat ze op dit moment een huis kunnen vinden.”

Dit verandert er op 1 januari 2022

“Vanaf 1 januari 2022 moet ook het nieuwe label bij alle advertenties van een gebouw staan. Huur of koop, woning of bedrijf. Voor kopers is dat belangrijk. Zo zien ze al vroeg hoe het zit met het huis.”

“Mensen denken dat bij de verkoop tot 1 januari 2022 dan ook het label er niet hoeft te zijn. Maar een energielabel bij overdracht is al jaren verplicht en dat verandert niet, daar is geen uitstel voor mogelijk.”

Als laatste een goede raad: Vraag je label op tijd aan bij verkoop

“Verkopers moeten hun label op tijd aanvragen, er zijn wachttijden van enkele weken tot maanden. Bij de keuringsbedrijven zijn nu niet voldoende mensen gekwalificeerd om te keuren.”