Wie weet het nog? De mooie gehaakte kerstbomen in het centrum van Oss, kerst 2019. We vonden het een warme gedachte. Maar hoe houd je die warmte vast? We vroegen aan Hélène Smits, Handwerkmama, van de winkel Fantasy Fournituren in Oss, hoe zij haar thermostaat een graadje lager zet. Lees ook hoe jij iets kan winnen!

Temperatuur zo laag mogelijk 

”We zetten de temperatuur in huis èn in de winkel zo laag mogelijk. In de winkel is het natuurlijk best lastig om het warm te houden, want de deur gaat steeds open en dicht. Ik heb eigenlijk altijd wel een omslagdoek om, omdat ik snel last heb van een stijve nek. Zo houd ik het warm.”

In het centrum van Oss loopt al een paar jaar de actie ‘Wij zijn open’, waar winkeliers laten weten dat ze open zijn ook al is de deur dicht. “Dat kaartje hebben we natuurlijk hangen,” aldus Hélène. 

“Thuis heeft iedereen in het gezin ‘iets’ met dekentjes. Ze liggen op de bank voor als we ’s avonds lekker tv kijken. En de kinderen sjouwen altijd met dekens om forten te bouwen en lekker mee te knuffelen. Het is gezellig en meteen warm. Op dit moment ben ik er weer drie aan het maken voor thuis.” 

Tips van de expert

Op de vraag of ze nog tips heeft voor andere Ossenaren is het antwoord al snel; sla een deken om, gebruik een omslagdoek en draag een sjaal. Maar de Handwerkmama stopt daar echt niet.

“Kijk naar het materiaal wat je koopt. Of je het nu zelf maakt of kant-en-klaar koopt, koop dan het beste materiaal dat in jouw budget past. Echte wol is veel warmer dan synthetische. Fleece broeit veel meer. Katoen is weer kouder en zwaarder. We hebben ook wol die niet pikt uit Italië. Weet je bijvoorbeeld hoe jouw huis op de verschillende stoffen reageert?”

Kijk dus bewust waar je spullen van zijn gemaakt. Een deken van goede kwaliteit is een goede investering.

Budget en duurzaamheid

Duurzaamheid gaat bij Hélène verder dan alleen dekens maken voor de warmte. Ze is een bron van kennis op het gebied van duurzame materialen. Eco-alpaca is duurzaam geproduceerd. Ze biedt Vegan garens aan. Loop gerust binnen om met haar te kijken naar welke keuze voor jou de goede is. Je vindt haar in de Galerij. 

Een van de meest verkochte producten is colourcrafter. Het is van 100% acryl maar wel duurzaam door anti-pilling coating. Het is niet het meest duurzame product, maar past in veel budgetten. 

Een warm boekje, dat jij kunt winnen!

14 november 2020 komt het boekje Dierendasjes uit. Allemaal mooie warme sjaaltjes in de vorm van dieren. En mooi warm project voor dit najaar, voor iedereen. 

Win het boekje met jouw tip waarmee de thermostaat een graadje lager kan! Gebruik #ossschakeltdoor bij een openbaar berucht op Facebook of Instagram, of mail: info@ossschakeltdoor.nl

En natuurlijk kom er deze kerst weer een warme boodschap!