Een hoekwoning uit 1976 helemaal van het gas af. “Dat wil ik wel gaan proberen”, zei Peter van Hoogstraten. Het zingt overal rond: ‘alle huizen van het gas af’ en Peter ging de uitdaging aan.

 “Ik heb een boilervat van 300 liter met 2 warmtewisselaars, in plaats van een CV-ketel. Met het vat warm water verwarm ik nu mijn hele huis. Het water verwarm ik met elektriciteit en met elektriciteit van mijn zonnepanelen.”

Ik kan het nu nog niet meteen uitrekenen, maar ik verwacht nog 4000 kWh af te moeten rekenen. De gemiddelde prijs ligt rond de 23 cent per kWh. Dat betekent dat ik € 920,- per jaar aan stroom betaal en geen gas meer. Een mooi maandbedrag van €76,60.

Boilervat

Het boilervat heeft twee warmte wisselaars. Dat is aangesloten op de bestaande vloerverwarming. Verder gaat het zoals altijd. “Als ik het warmer wil hebben dan zet ik mijn thermostaat omhoog. Dan wordt het water met de CV-pomp door de wisselaar gestuurd  en gaat door de vloerverwarming. Is de temperatuur bereikt, dan schakelt de thermostaat de pomp uit en kan het boilervat weer op temperatuur gebracht worden.

Het elektrisch verwarmen gaat met een 9kWh warmte element. Dat verwarmt kraanwater van 8 graden in 40 minuten naar een temperatuur van 65 graden.

“Het boilervat heeft mijn CV-ketel helemaal vervangen, die is nu weg. En het mooie… Deze boiler kost maar € 980,-.”

Peter van Hoogstraten

“Als deze ooit vervangen moet worden. Dan zou ik er een plaatsen van 500 liter. Daar zitten nog grotere warmtewisselaars  in.”

Vloerverwarming

“Het warme water uit de boiler gaat in mijn vloerverwarming. Daar verwarm ik mijn huis mee. Als ik nu iets anders zou doen, zou ik kleinere groepen in mijn vloerverwarming nemen. Nu heb ik lengten van 125 en 115 meter. Dan zou ik groepen van 80 meter maximaal nemen, maar het is al 20 jaar geleden zo aangelegd.”

Gebruik

Ik verwacht ieder jaar rond de 12.000 kWh nodig te hebben. 2000 kWh voor warmwatergebruik, 7000 kWh voor verwarming en 3000 kWh voor huiselijk gebruik.

Opwek met zonnepanelen

“Ik had al zonnepanelen om een deel van mijn eigen stroomgebruik op te wekken. Deze heb ik vervangen door sterkere panelen  De oude zijn elders geplaatst.” Om nog een groter deel op te wekken heeft Peter net nog 5 panelen extra laten plaatsen. “Ik verwacht nu ieder jaar 7500 kWh op te wekken.”

Als je geen zonnepanelen hebt is een zonneboiler gebruiken duurder. “Dat zou ik niet aanraden.”

“Ik hoop eigenlijk dat ze de oude meter weer gaan maken, die bij te veel opwek terug uit draait.”

Krachtstroom

Er zijn wel wat aanpassingen in de meterkast nodig voor dit systeem een meterkast met 3×25 ampère. “Voor de zonnepanelen heb ik een krachtstroominstallatie 380 volt en voor de boiler ook nog een.” Voor de nieuwe 5 zonnepanelen was een 1 fase groep 220 volt voldoende. En omdat mijn zonnepanelen niet ieder een afzonderlijke omvormer hebben zijn de 15 panelen een krachtgroep.

Verwijderen van de gasaansluiting

“Het was tot u toe nog best duur om mijn gas helemaal af te laten afsluiten. Dat kan wel €750,- kosten! Best raar wanneer je mensen vraagt van het gas af te gaan. Ik betaal nu nog 20 euro per maand aan contractkosten van iets wat ik niet gebruik.” Demissionair minister Wiebes heeft een (tijdelijke) oplossing waarmee afsluiten gratis wordt. Kijk hier eens bij Enexis.

Deel je tip

Heb jij een andere manier om energie en dus geld te besparen? Laat het ons weten en maak kans op het Osse Monopolyspel. Hier lees je meer!