Ramazan Çetin is net verhuisd, met zijn gezin. In zijn nieuwe huis is hij op zoek naar de huidige energiekosten en hoe hij die omlaag krijgt. Daarom vroeg hij een keukentafelgesprek aan. Daarmee won hij het Eerste Hulp Bij Energie Bespaar-pakket van Oss Schakelt Door. Een doos vol kleine energiebesparende maatregelen die meteen gebruikt kunnen worden in huis.

Hij kreeg hetzelfde pakket nog een keer, om cadeau te geven. De extra EBHEB-doos cadeau gaat naar de nieuwe bewoner van zijn oude huis. Een Syrische man die net hier is komen wonen. Ramazan: “Zo kan hij ook meteen een duurzame start maken.”

Duurzamer leven

Ramazan is op zoek naar een duurzamer leven. Vanuit de gedachte dat hij een hoeder is niet een heerser wil hij graag zorgen voor de planeet, zijn gezin, maar natuurlijk ook voor zijn portemonnee. “Met energie besparen doe je dat allemaal.”

Zelfvoorzienend

“We kwamen in dit nieuwe huis en er zaten al zonnepanelen op, dat is een stap richting het zelfvoorzienend zijn”, volgens Ramazan. “Het zou helemaal mooi zijn wanneer we in de tuin een moestuin aan konden leggen. Dan zijn we weer een stapje dichterbij.”

Proces van bewustwording

Ramazan ziet het verduurzamen ook als proces. “Met name een proces van bewustwording. Ik wil roeien met de riemen die ik heb. En als ik bewust ben van een probleem, dan zoek ik een oplossing. De gasprijzen zijn hoog. Hoe los ik dat op, zonder meteen naar anderen te kijken.”

“Het heeft mij heel nieuwsgierig gemaakt. Ik weet het; meten = weten, dus wat kan ik nog leren. Daarom heb ik het Keukentafelgesprek ook aangevraagd. Ik wil graag leren over energiebesparing en hoe ik dat het beste kan doen.”

Samen

“En dat is ook wat ik aan mijn dochter wil doorgeven. Want het gaat nog jaren duren voor we er zijn. Het werkt alleen als we het als collectief doen. Maar ja, dan moet je wel bij jezelf beginnen. Ik doe het. En ik schreeuw het niet van de daken, maar als het gesprek, met de buurman bijvoorbeeld, er toch over gaat… dan deel ik wel wat ik weet.”