Peter en de energiecoach zagen het aan het eind van het keukentafelgesprek al wel. Het enkel glas, aan de voorzijde van het huis, vervangen zou veel opleveren.  Peter had een keukentafelgesprek aangevraagd, ook al wist hij zelf al heel veel. “Het gesprek is zeker waardevol geweest en de energiecoach heeft me echt geholpen.”

Monument verduurzamen

Peter en zijn vrouw wonen in een monumentaal pand in Ravenstein. “Dus verduurzamen is altijd een uitdaging. De monumentencommissie heeft strenge regels. Maar we wonen ook in een rijksmonument vanwege de charme die de commissie beschermt.”

Waarde, woongenot en verduurzaming

“Verduurzamen en wonen in een monument is altijd een balans vinden. Om de waarde en het woongenot van het pand te houden moet je mee met de verduurzaming èn moet je het originele verhaal van het pand kunnen blijven vertellen. Die balans is in de huidige tijd van stijgende energieprijzen en de weg naar een aardgasvrije toekomst niet gemakkelijk te vinden.”

Monumenten opbouwen

“In 2017 hebben we een brand gehad. Met de wederopbouw hebben we meteen het dak geïsoleerd, maar bijvoorbeeld in samenspraak met de monumentencommissie ook weer ronde balken en sporen in de dakconstructie geplaatst. Dat laatste was bij eerdere aanpassingen in de woning verloren gegaan. Zo blijven we kijken naar hoe we verduurzamen en het behoud van ons monument kunnen combineren.”

“En we zijn natuurlijk nooit klaar. De energiecoach wees ons op de nieuwe ontwikkeling van vacuümglas. Dat is dubbelglas wat nog meer isoleert dan het gebruikelijke triple glas. Het vacuümglas is veel lichter en dunner zodat het gewoon in onze (monumentale) kozijnen past. Daar worden we enthousiast van.”

“Daarnaast kijken we natuurlijk naar zonnepanelen, want die mogen tegenwoordig op een monumentaal dak, wanneer ze niet in de zichtlijn liggen vanaf de straat. En we willen ook richting de hybride verwarming met behulp van een warmtepomp naast de gasgestookte ketel. Die gesprekken lopen allemaal. Het vacuümglas was dus een hele welkome aanvulling op onze plannen en mijn eigen kennis.”

Keukentafelgesprek

Mocht Peter een andere vorm van ontspanning zoeken dan kan hij nu ook het Osse Monopolyspel spelen. Dat won hij omdat hij in maart met de Challenge meedeed en het keukentafelgesprek aanvroeg. Wil jij ook een energieadviseur aan het keukentafel? Vraag deze nu gratis aan bij het gemeentelijk energieloket: www.brabantwoontslim.nl/keukentafelgesprek