En toch was Maaike Chavanu al jaren bezig met energiebesparing in de eigen woning. In haar vorige woning in Grave was ze naar eigen zeggen de eerste in de hele gemeente met zonnepanelen op haar dak. Waar ze nu woont heeft ze zonnepanelen, spouwmuurisolatie en duurzame beglazing. Maaike won het waterzijdig inregelen via de posteractie van het energieloket Brabant Woont Slim. Dus heeft ze sinds september 2020 ook een perfect afgestelde cv-installatie.

Een jaar later vragen we haar: Wat heb je er van gemerkt?

Maaike: “Het is een lastige winter geweest om te vergelijken met andere jaren. Het was een strenge winter en onze dochter werkte thuis.”

Het waterzijdig inregelen is bij iedereen anders en bij Maaike was het zo dat ze al thermostaatknoppen had. Deze zijn door de monteur goed afgesteld. “Ik begreep dat het bij ieder huis anders is. Niet iedereen heeft die thermostaatknoppen al, dan gaat het weer anders.”

“We hebben afgelopen winter wel fijn in ons huis gewoond. Alles wat we hebben geïnvesteerd heeft flink wat wooncomfort gegeven. We hebben vloerverwarming en de radiatoren in de gang en op de slaapkamers gaan alleen aan wanneer het echt nodig is. Dat was nodig afgelopen winter” lacht Maaike. “De radiatoren gaven de beloofde gelijkmatige warmte en dat was echt fijn.”

Wat is waterzijdig inregelen?

Maaike wist voordat ze de prijs won, eigenlijk ook niet wat waterzijdig inregelen is. Als ze nu met vrienden en buren er over praat kan ze het goed uitleggen. Maaike: “De thermostaatknoppen zijn goed afgestemd op de vraag van de radiatoren. Dat is hoe ik het uitleg.”