“Het is belangrijk aan energiebesparing te blijven werken”

In het dagelijks leven zijn Luc Willems en zijn vrouw beeldend kunstenaar. Sinds ze 25 jaar geleden hun huis kochten is hij altijd met energiebesparing bezig. “De techniek maakt steeds meer mogelijk, dus het is belangrijk er aan te blijven werken.” Eerst heeft Luc geïnvesteerd in dubbelglas, dak en spouwmuurisolatie. Van de aanbouw, waarin het atelier gevestigd is, is het dak totaal vernieuwd. Tien jaar geleden is hij gestart met zonnepanelen. “Ik was nieuwsgierig waar mijn stroom naartoe ging. Dankzij de slimme meter heb ik daar veel beter inzicht in gekregen. Door in te loggen op de slimmemeterportal.nl en informatie via mijn energieleverancier zag ik bijvoorbeeld dat de TL-balken in mijn atelier heel veel elektriciteit verbruiken. Dus zo’n vijf jaar terug ben ik gaandeweg overgestapt op LED-verlichting. Een dubbele TL kon ik vervangen door één enkele LED-lamp. En daar kreeg ik veel beter, helderder licht voor terug. Toen was het nog duur, maar inmiddels zijn deze lampen gigantisch in prijs verlaagd.”

Gezamenlijk verantwoordelijk voor de warmtepomp

Luc is ook aan de slag gegaan met zijn Cv-installatie. In 2001 kocht hij een zonneboiler. “Daar ben ik minder enthousiast over. In de zomer produceert de boiler veel warm water waar ik op dat moment weinig mee doe. Ondertussen stond mijn Cv-ketel te verpieteren en had ik door de zonnepanelen veel stroom over, zo’n duizend kWh per jaar. Bij de plaatselijke installateur informeerde ik naar een luchtwarmtepomp. Omdat we een woning hebben uit de jaren vijftig kon hij niet garanderen of het voldoende warmte zou brengen. Dat bracht voor hem een bepaald risico met zich mee. Toen we kozen voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid wilde hij de pomp bij me installeren. Dat vraagt om een mentaliteitsverandering.”

“In stapjes groeien we mee met de techniek. Net als in de kunst hebben we geen vast plan. We doen ervaring op en ontdekken gaandeweg. Dat is bij energiebesparing ook zo.”

De warmtepomp produceert continue een temperatuur van zo’n 37 tot 40 graden, terwijl een Cv om de zoveel tijd aanslaat en dan een temperatuur van ongeveer 80 graden produceert. Middenin huis, in de keuken, heeft Luc een muurverwarming geplaatst. Deze zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in alle ruimtes. “Tachtig procent van de tijd gaat dat erg goed. Op Winterse dagen maken we onze leefomgeving wat kleiner, zodat het in de ruimtes waar we veel komen warm blijft. Onze warmwatervoorziening hebben we opgelost met een warmtepompboiler van tweehonderd liter.” Om zijn atelier warm te houden gebruikt Luc een leemhoutkachel die op de vloer- en wandverwarming is aangesloten. “Omdat de kachel op zo’n duizend graden stookt is er sprake van minimale uitstoot. En anders kan ik altijd nog iets met filters doen.”

Minder dan vijftig euro per maand

De aanpassingen die Luc heeft gedaan schelen hem een hoop geld. “Ik betaal nu minder dan vijftig euro per maand. Daarnaast heeft mijn warmtepomp geen onderhoud nodig wat me ook zo’n tweehonderd euro per jaar scheelt. Belangrijk is wel dat salderingsregeling er blijft, zodat ik de stroom die ik aan het elektriciteitsnet lever mag wegstrepen tegen de stroom die ik afneem. Als dat niet meer kan dan is bijna alle winst weg en moet ik mijn stroom gaan opslaan.”

Verder heeft Luc zijn oude koelkast vervangen, de buitenverlichting tot een minimum teruggebracht en draait de wasmachine alleen als ie vol is. “Hier en daar laat ik kansen liggen omdat ik ze vergeet. Denk aan het ’s nachts terugdraaien van de thermostaat en het uitdoen van de lampen. Gelukkig kunnen we dat ook steeds beter automatiseren, zodat we er niet over na hoeven te denken, zoals met sensorverlichting. In stapjes groeien we mee met de techniek. Net als in de kunst hebben we geen vast plan. We doen ervaring op en ontdekken gaandeweg. Dat is bij energiebesparing ook zo.”