We stellen haar de vraag: ‘Waarom een groen dak?’. “Ik heb een uitbouw van 26m2 en een carport van 12m2. Ik vind het mooi om er groen op te laten groeien.”
Verkoeling van een groen dak
Een groen dak is niet alleen mooi! Merel: “Het is ook mooi dat het energie bespaart, omdat het isoleert. De 26m2 meter leefruimte blijft langer koel in de zomer. En dat is heel fijn in de warme, hittedagen.”
“Het groene dak ligt er pas net. Ik verwacht dat de beplanting goed aanslaat met hier en daar wat bloei. Tijdens hele warme dagen in de zomer vergeelt het misschien wat. Maar net als gras herstelt het snel weer na regenval. Ik hoop in de zomer mijn huis langer het huis koel te houden.”
Groen dak en verwarmen
“In de herfst en winter hou ik mooi groen uitzicht vanuit mijn bovenverdieping. Of het ook gaat helpen bij verwarmen durf ik nog niet te zeggen. Energiegebruik is zo afhankelijk van de buitentemperatuur. En van thuiswerken. Ik heb bijvoorbeeld afgelopen april veel hogere stookkosten gehad dan het jaar ervoor.”
Natuurlijk is het ook beter voor biodiversiteit. Groene daken trekken meer bijen en vlinders aan. “De buren helpen daar nu ook aan mee. Ik had nog wat rol sedummat en substraatlaag over. De buren vonden het ook heel mooi geworden. Ze hebben hun uitbouw 7,5 m2 ook gedaan met wat ik over had. Zelf aangelegd!
De seizoenen
Merel heeft Ties van Aar van Tuinen van Ties gevraagd om bij haar het groene dak aan te leggen. Daarom stellen we hem de vraag over het onderhoud dat Merel moet plegen. Ties: ”Het onderhoud valt mee. Je kijkt twee keer per jaar of er veel onkruid staat.” Rondom het sedum ligt grind, ongeveer 20-30 cm breed. Ties: “Je bemest, als het nodig is, tegen mos. Die grindrand ligt er zodat het groen niet over de rand groeit. Het onkruid en mos kun je er gewoon uit trekken of afknippen.”
Afwatering is een belangrijk onderdeel van een groen dak. “Omdat het snel opdroogt moet je bij de aanleg alles goed nat houden. En bij het onderhoud dus ook kijken of de afwatering niet verstopt zit.”
“Voorbereiden op de winter is niet echt nodig. Je bemest en plukt voor het voorjaar en in het najaar. Dan heb je de mooiste groei en bloei in het voorjaar en najaar. Een hovenier kan je goed adviseren over het bemesten.”