Afgelopen juni presenteerde Alexander van den Buuse tijdens het webinar Van Gas Los. Bekijk hier het webinar van Global Goals Oss terug. Alexander is vrijwilliger in het bestuur van Global Goals Oss en vertelde waarom we minder gas moeten gebruiken. Hij is altijd op zoek naar het echte probleem achter een probleem. “Meestal is het probleem wat we zien een symptoom en niet de oorzaak.”

Waarom moeten we minder gas gebruiken?

We kijken samen met hem naar waarom we ook alweer minder gas moeten gebruiken. Alexander: “We moeten in het algemeen minder fossiele brandstof gebruiken. Deze zorgt namelijk voor de CO2-uitstoot. De hoeveelheid die we nu produceren kan de aarde niet kwijt. Daarom vormt die CO2 een laag om de aarde die warmte vasthoudt. De zoninstraling op de aarde kan niet meer weg en wordt vastgehouden in de dampkring. Zo warmt de aarde dus op. Met alle gevolgen die we nu al merken.”

De houdbaarheid van de aarde

In een eerder blog beschreef Alexander het zo: “We hebben het vaak over duurzaamheid. Ik kijk liever naar het Engelse woord ‘sustainability’, wat houdbaarheid betekent. We moeten veel meer kijken naar hoe houdbaar de situatie is.”

Gebruik het gas dat je gebruikt verstandig

“Hals over kop van het gas af is niet te doen. Je kunt je wel minder gas gebruiken. Wat korter douchen, je huis isoleren, je verwarming goed gebruiken en op vakantiestand zetten. En natuurlijk je CV-ketel goed instellen. Iedere HR-ketel heeft tegenwoordig een eco-knop. De temperatuur staat vaak veel te hoog. En je moet ieder jaar voor het stookseizoen ontluchten en bijvullen. Op een bepaald moment moet je natuurlijk ook serieus nadenken over het vervangen van je gasketel. Van het gas los met een ander verwarmingssysteem.”

Download de handleiding bijvullen en ontluchten.
Doe je dat in juli 2021 dan maak je kans op het waterzijdig inregelen van je verwarming. Lees meer!

Wanneer je oudere huizen van het gas af wilt halen moet je ook opletten. Kijk goed of de aanpassingen, als isolatie, afdichten en ventilatie installeren niet erger zijn dan het probleem. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de maatregelen een grotere milieu impact hebben dan dat de besparing oplevert. Zowel op CO2-winst als financieel.

Global Goals voor een houdbare wereld

Let goed op de Global Goals de we nastreven. Het verminderen van je gasgebruik draagt bij aan Goals:

  • 7 Betaalbare en duurzame energie.
  • 11 Duurzame steden en gemeenschappen
  • 12 Verantwoorde consumptie en productie.
  • 13 Klimaatactie

Kijk naar wat je makkelijk (zelf!) kunt doen

Beginnen met laaghangend fruit is de beste optie. Nieuwere huizen kunnen goed gasloos gemaakt worden, nieuwe huizen kunnen sowieso op die manier gebouwd worden.

Goed nadenken over je eigen gedrag. Dat helpt al veel en noem ik vaak Global Goal 18. Die bestaat niet, maar dat is de mindset om het te doen. Je moet het wel willen en dan kan je al veel laten gebeuren.