Wanneer een monument een nieuwe bestemming krijgt, liggen er uitdagingen. Net als bij ’t Oude Raadhuis in Ravenstein. Annemieke Verstraten, projectleider Maatschappelijk Vastgoed: “Het is een gezamenlijk plan geweest om ’t Oude Raadhuis een nieuwe bestemming te geven. Het idee kwam van burgerinitiatieven, publiek en private partijen en gemeente Oss. Daarvoor was renovatie nodig. Waar we konden keken we meteen naar verduurzaming.“
“Een groot deel van ’t Oude Raadhuis is nu restaurant Donato’s . Hij is een van de initiatiefnemers voor de herbestemming. De ingang deelt hij met het Toeristisch Informatiepunt Ravenstein. En de zolder wordt o.a. gebruikt door het Gilde en de Heemkundekring.”
Het dak er af
Donato geeft ons een rondleiding. “Er zat asbest in heel het dak. Dat hadden we alleen kunnen saneren. We hebben er voor gekozen om meteen het dak te isoleren.” Projectleider Jantine Smulders geeft aan dat er isolatie met een Rc-waarde (warmteweerstand)van 3,5 m2K/W is. “Het doel was isolatie met een Rc-waarde van 4,5 m2K/W, maar dat was niet haalbaar in het dak.”
Originele ramen en toch isolatie
Een van de mooiste elementen van het pand zijn de ramen. En als monument mag je niet zomaar de kozijnen en ramen vervangen. En het zijn er veel, aan alle kanten van het restaurant. Daar waar mensen het hele jaar door lekker comfortabel willen eten. Donato: “We hebben het heel elegant opgelost. Met voorzetruiten zie je aan de buitenkant het originele raam. En aan de binnenkant zie je het ‘dubbele glas’ en hebben we geen tochtproblemen meer.”
Ventilatie en verwarming
“Met het isoleren van de ramen en het dak moesten we ook werken aan de ventilatie en verwarming. Het is nu continu in balans, waardoor we echt veel besparen. Tenminste… als iedereen van de radiatoren in het restaurant afblijft.”
Jantine: “Er staat nu een HR+-ketel en er is een nieuwe luchtvoorziening. We hebben airco’s geplaatst, die we alleen inzetten wanneer het echt nodig is. Daar kan ook mee verwarmd worden.”
Het restaurant
Donato: “We koken op één fornuis nog op gas. De rest is al elektrisch. De overstap komt later, de aansluiting is er al.”
Donato is met name trots op de combinatie van ’t Oude Raadhuis met zijn nieuwe restaurant. Een prachtige combinatie.
- We hebben de Bossche Stijl van architectuur hier binnen. De aangebouwde serre heeft strakke lijnen, maar is wel duurzaam met vloerverwarming en airco.
- We hebben de deur altijd openstaan doordat we een mooie strakke tochtsluis hebben gemaakt.
- De lampen zijn strak en allemaal led verlichting, die toch een mooie sfeer weergeven.
Zo is het een mooie plek, waar de inwoner en de toerist allebei welkom zijn.
Van label G naar label C, een hele reis.
Jantine: “’t Oude raadhuis had eerst Label G en is nu Label C. Ik denk dat we hebben gedaan wat we konden.” Annemieke: “En dat is zeker niet slecht voor een pand dat in 1726 nog uit drie aparte huizen bestond. In 1739 werd het één huis. Het was een notarishuis en werd tot halverwege de vorige eeuw als woning gebruikt. Daarna werd het ‘t Raadhuis het gemeentehuis van Ravenstein. Tot de samenvoeging van Ravenstein met de gemeente Oss in 2003. Het raadhuis werd daarna alleen nog gebruikt voor huwelijken, officiële ontvangsten, vergaderingen, tentoonstellingen en het Toeristisch Informatiecentrum (TIR). Het TIR heeft nu, na de renovatie, een plek in het linker gedeelte van het Raadhuis. Ook zijn er nog steeds huwelijken mogelijk in de Raadzaal op de eerste verdieping.”
Open monumentendag 2022
11 en 12 september is het Open Monumentendag met het thema duurzaamheid! Een oud pand wat duurzaam is? Kan dat dan? Nou, ga het maar eens vragen! Wedden dat jij er iets van kan leren? Bekijk waar je langs kunt gaan op www.openmonumentendagoss.nl
Blijf op de hoogte van energiebesparing in Oss
Meer leren over energiebesparing? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Oss Schakelt Door. 1 september ontvang je dan het programma van Open Monumentendag en je maakt kans op een historisch fotoboek van Leo van den Bergh.