Mundel en David kochten kochten zes jaar geleden een jaren ’70 woning in Oss. “De locatie is geweldig en de basis is heel goed. Voor ons voelt het als een droomhuis.” Wel was er qua duurzaamheid nog veel te doen, dus toen ze eigenaar werden zijn ze direct gestart met energiebesparende maatregelen.

Een stappen plan om zo veel mogelijk energie te besparen

“Kostentechnisch lukt het ons niet om alles in een keer aan te pakken. En we vroegen ons af wat we nou eerst moesten doen en wat daarna. Dus we hebben een verduurzamingsplan laten maken, waarin onder andere staat in welke volgorde we stapsgewijs de maatregelen het beste kunnen doen om uiteindelijk energieneutraal te worden. We hebben er nadrukkelijk voor gekozen elk half jaar iets te doen en pakken bij elke klus de rapportage er weer bij.”

Het plan schreef voor te beginnen met spouwmuur- en vloerisolatie. Dat hebben ze gedaan. Vervolgens hebben ze zelf een balansventilatiesysteem geïnstalleerd voor warmteterugwinning. “Heel bijzonder, want die vind je normaal voornamelijk bij nieuwbouwhuizen.” Ook zijn er twintig zonnepanelen van 370 Wattpiek op het dak gelegd en zijn de auto’s vervangen door elektrische. Daarnaast zijn er tal van kleine maatregelen genomen. “Denk aan LED-lampen, tochtstrips, radiatorfolie en -ventilatoren, bewegingsdetectie, energiezuinige apparatuur et cetera. Ga het hele rijtje maar af.”

Uitbreiding meteen duurzaam

Mundel: “Nu, na zes jaar en gezinsuitbreiding, plaatsen we een uitbouw. In de uitbouw nemen we ver doorgevoerde en dikke isolatiepakketten mee, worden er passiefhuis-kozijnen en -deuren geplaatst, wordt er luchtdicht gebouwd, komen er extra zonnepanelen op het dak en komt er een warmtepomp, type compact met geïntegreerde balansventilatie met WTW.

28 oktober staan de deuren open voor bezoek tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Wil jij ook net als Mundel aan anderen laten weten wat jij hebt gedaan? Meld je aan op www.duurzamehuizenroute.nl

Lekker wonen en betaalbaar

Mundel en David zijn in hun dagelijks leven veel met duurzaamheid bezig. “Door mijn werk ben ik er bovenmatig in geïnteresseerd. Dat geldt inmiddels ook voor David. We nemen alle beslissingen samen.” Sommige beslissingen waren lastig, zoals het vervangen van de douchekop voor een waterbesparend exemplaar. “We genoten altijd van die heerlijke straal. Maar uiteindelijk won duurzaamheid en betaalbaarheid het toch van comfort. Vaak gaat het ook samen.

Inmiddels zijn er meer mogelijkheden voor verduurzamingsleningen en subsidieregelingen. De investering in ons balansventilatiesysteem en tegelijkertijd isoleren van de woning is vooral comfortverhogend geweest. En positief voor de gezondheid, er is altijd ventilatie en versie lucht.”

Gedrag, ook voor het gezin

In hun doen en laten proberen Mundel en David ook energie te besparen. Dat willen ze graag overbrengen op hun zoontje. “Af en toe wil hij het liefste al zijn eten op de grond gooien. We maken hem duidelijk dat we dat echt niet willen. Hij is nu natuurlijk nog heel klein, maar straks willen we hem op energievlak, over water besparen, voorkomen van voedselverspilling en afval scheiden wel dingen leren.”

Met kleine kinderen is het soms ook een uitdaging om energie te besparen. “Sinds hij er is gebruiken we meer water.”

Stel je vragen op 28 oktober 2023

Mundel: “Wat we hebben geleerd willen we graag delen om anderen verder te helpen. Vooral mensen die ook hun bestaande woning uit dezelfde periode willen verduurzamen. Dat levert hartstikke leuke gesprekken op waarbij we vaak tips uitwisselen.”

Bekijk het huis van Mundel en vele anderen alvast op www.duurzamehuizenroute.nl