Stapsgewijs energieneutrale jaren ’70 woning

Mundel kocht drie jaar geleden met haar partner David een jaren ’70 woning in Oss. “De locatie is geweldig en de basis is heel goed. Voor ons voelt het als een droomhuis.” Wel was er qua duurzaamheid nog veel te doen, dus toen ze eigenaar werden zijn ze direct gestart met energiebesparende maatregelen. “Kostentechnisch lukt het ons niet om alles in een keer aan te pakken. En we vroegen ons af wat we nou eerst moesten doen en wat daarna. Dus we hebben een verduurzamingsplan laten maken bij Brabant Woont Slim, waarin onder andere staat in welke volgorde we stapsgewijs de maatregelen het beste kunnen doen om uiteindelijk energieneutraal te worden. We hebben er nadrukkelijk voor gekozen elk half jaar iets te doen en pakken bij elke klus de rapportage er weer bij.”

Het plan schreef voor te beginnen met spouwmuur- en vloerisolatie. Vervolgens hebben ze zelf een balansventilatiesysteem geïnstalleerd voor warmteterugwinning. “Heel bijzonder, want die vind je normaal voornamelijk bij nieuwbouwhuizen.” Ook zijn er twintig zonnepanelen van 370 Wattpiek op het dak gelegd en is de auto vervangen door een elektrische. Daarnaast hebben Mundel en haar man ook tal van kleine maatregelen genomen. “Denk aan LED-lampen, tochtstrips, radiatorfolie en -ventilatoren, bewegingsdetectie, energiezuinige apparatuur et cetera. Ga het hele rijtje maar af.”

Alle beslissingen samen

Mundel en haar man zijn in hun dagelijks leven veel met duurzaamheid bezig. “Door mijn werk ben ik er bovenmatig in geïnteresseerd. Dat geldt inmiddels ook voor David. We nemen alle beslissingen samen.” Sommige beslissingen waren lastig, zoals het vervangen van de douchekop voor een waterbesparend exemplaar. “We genoten altijd van die heerlijke straal. Maar uiteindelijk won duurzaamheid het toch van comfort. Vaak gaat het ook samen. De investering in het balansventilatiesysteem is vooral comfortverhogend geweest.”

“Af en toe wil hij het liefste al zijn eten op de grond gooien. We maken hem duidelijk dat we dat echt niet willen. Hij is nu natuurlijk nog heel klein, maar straks willen we hem op energievlak, over water besparen, voorkomen van voedselverspilling en afval scheiden wel dingen leren.”

In hun doen en laten proberen Mundel en David ook energie te besparen. Dat willen ze graag overbrengen op hun zoontje. “Af en toe wil hij het liefste al zijn eten op de grond gooien. We maken hem duidelijk dat we dat echt niet willen. Hij is nu natuurlijk nog heel klein, maar straks willen we hem op energievlak, over water besparen, voorkomen van voedselverspilling en afval scheiden wel dingen leren.” Met kleine kinderen is het soms ook een uitdaging om energie te besparen. “Sinds hij er is gebruiken we meer water. Wel hebben we overwogen om voor katoenen luiers te gaan, maar uiteindelijk toch voor wegwerpluiers gekozen. Die we uiteraard keurig gescheiden wegbrengen voor recycling. Dat kan namelijk in Oss. Telkens maken we afwegingen en komen uit waar we uit willen komen.”

Online thematour van duurzame huizenroute

Op 23 mei jl. hebben Mundel en David met de online thematour van de duurzame huizenroute meegedaan om te laten zien hoe ze de energiebesparende maatregelen hebben aangepakt. Eerder namen ze ook deel aan de fysieke tours. “Wat we hebben geleerd willen we graag delen om anderen verder te helpen. Vooral mensen die ook hun bestaande woning uit dezelfde periode willen verduurzamen. Dat levert hartstikke leuke gesprekken op waarbij we vaak tips uitwisselen.” De thematour digitaal doen via een videoverbinding was even wennen. “Het is leuker om mensen in het echt te zien en ze een kop koffie aan te bieden. Maar uiteindelijk kwamen er goede discussies op gang. De deelnemers waren oprecht geïnteresseerd!”

Volgende tour

De volgende online thematour wordt verzorgd door een huiseigenaar in Oijen die zijn woning heeft laten bouwen volgens het concept ‘Passief bouwen’. De tour vindt op 29 juni vanaf 19.30 uur plaats. Schrijf je in via de link.