Energie besparen bij het verwarmen van je huis
‘Natuurlijk is het fijn als je woning lekker warm is, maar er valt zeker te besparen op verwarmen!’ Aan het woord is Peet Ceelen, hoofd Verkoop van Kemkens, cv-installateur onder andere in de gemeente Oss. ‘Een van de belangrijkste tips die ik altijd geef is om de verwarming alleen aan te zetten als dat nodig is in de ruimtes waar je bent. En laat geen deuren open. Ook het lager zetten van de thermostaat levert een aanzienlijke besparing op. Bent je thuis, zet de verwarming dan eens één graad lager. Waarschijnlijk merk je het niet eens! Vooral niet als je een dikke trui draagt. Is overdag niemand thuis? Zet dan de thermostaat terug naar vijftien graden. Voor vloerverwarming geldt een temperatuur van zeventien à achttien graden, anders duurt het opwarmen te lang. Hetzelfde geldt een uur voordat je naar bed gaat. Hiermee bespaar je tientallen euro’s per jaar.’ Daarnaast is het ook mogelijk in de energie te besparen door slim gebruik van je verwarmingsketel. Hieronder geeft Peet je enkele tips.
Slimme thermostaat
‘Met een slimme thermostaat kun je instellen dat de verwarming automatisch omlaag gaat, bijvoorbeeld als je niet thuis bent en aan gaat als je (bijna) thuis bent.’ Slimme thermostaten zijn namelijk op afstand te bedienen met je smartphone of tablet via wifi. Daarnaast hebben slimme thermostaten handige functies waarmee het verwarmen van je huis efficiënter en aangenamer wordt. Want een zelfprogrammerende slimme thermostaat ‘leert’ op welke tijden je thuis bent en wanneer niet. Op deze manier heb je altijd een aangename temperatuur als je thuiskomt. En de slimme thermostaat geeft inzicht in je energieverbruik.
‘Het best bewaarde geheim voor energiebesparing is om met waterzijdig inregelen je cv-installatie in balans te brengen. Daarmee kun je zo’n vijftien procent besparen op energieverbruik.’
Peet Ceelen
Je cv-installatie in balans
‘Het best bewaarde geheim voor energiebesparing is om met waterzijdig inregelen je cv-installatie in balans te brengen. Daarmee kun je zo’n vijftien procent besparen op energieverbruik.’ Waterzijdig inregelen betekent dat het warme water op de goede manier over radiatoren wordt verdeeld zodat je de volledige capaciteit benut. Resultaat: je verhoogt het comfort in huis én bespaart energie! Dit betreft een éénmalige handeling en hoeft alleen opnieuw uitgevoerd te worden als de installatie wijzigt. Aan de hand van het type en de locatie van de radiatoren bepaalt een monteur aan de hand van omrekentabellen hoeveel water er door de radiator moet stromen. Je kunt dit bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook daarna.
Een goed werkende verwarming
Om je huis sneller en beter warm te krijgen, is het belangrijk dat er voldoende water en geen lucht in de radiatoren aanwezig is. ‘Maakt de verwarming borrelende geluiden of warmen de radiatoren niet meer goed op? Dan is het tijd om de radiatoren te ontluchten en bij te vullen.’ Advies is om dit één keer per jaar te doen, bijvoorbeeld vlak voor de start van het stookseizoen. Dit kun je eenvoudig zelf met hulp van deze instructievideo’s. ‘Na het bijvullen en ontluchten is het sneller warm en dat scheelt energie, omdat je minder hard hoeft te stoken.’ Een andere belangrijke tip is om je huis in de winter ook goed te blijven ventileren. Hiermee verdrijf je vochtige lucht en maak je plaats voor droge lucht. ‘Want droge, verse lucht warmt beter op dan vochtige lucht. En dus hoeft de verwarming minder hard te werken om de woning goed warm te krijgen en te houden.’ Ventileer dus extra als je kookt of doucht of de was droogt. Dat kan het makkelijkste door regelmatig de ramen open te zetten en te luchten.
Gebruik de eco-functie van je verwarmingsketel
Om te zorgen dat je snel warm water uit de kraan krijgt, houden verschillende toestellen een kleine hoeveelheid warm water vast. ‘Om het water op temperatuur te houden, verbruikt de ketel extra energie. Verschillende cv-ketels hebben een eco-stand en met deze stand kun je voorkomen dat de cv-ketel extra energie verbruikt. Het toestel verwarmt dan pas water als je de kraan opent. Dat kost wel iets meer water, omdat het iets langer duurt voordat het water warm is. Maar je bespaart wel energie!’
‘Nieuwe ketels zijn zuiniger dan hun voorgangers, waardoor je al zo’n tien procent kunt besparen op energieverbruik.’
Peet Ceelen
Vervang een oud verwarmingstoestel eventueel voor een hybride optie
Heb je nog een VR-ketel of is jouw cv-ketel al aardig op leeftijd (12 jaar of ouder)? Dan kun je flink besparen met een nieuwe. ‘Deze ketels zijn zuiniger dan hun voorgangers, waardoor je al zo’n tien procent kunt besparen op energieverbruik.’ Je energieverbruik nog verder verminderen? Schaf dan, eventueel met hulp van subsidie, een hybride warmtepomp aan die samenwerkt met je cv-ketel. ‘De hybride warmtepomp heeft een binnen- en buitenunit. Naast de cv-ketel komt de binnenunit te hangen. De buitenunit onttrekt energie aan de buitenlucht en brengt deze energie naar een hogere temperatuur zodat deze gebruikt kan worden in de cv-installatie. Hierdoor daalt je energieverbruik én je huis krijgt een beter energielabel. De cv-ketel zorgt voor het warme water in de keuken en badkamer. Op de koude dagen springt de cv-ketel bij als het nodig is.’ Let wel: om een hybride warmtepomp te kunnen gebruiken moet je huis wel goed geïsoleerd zijn.