Frank is energiecoach en zit aan de keukentafel bij mensen thuis om te kijken waar zij kunnen besparen. “Als coach help ik mensen om beter inzicht te krijgen in hun verbruik. En ik help om te gaan besparen. Het is goed voor het milieu en, op de korte en soms langere termijn, goed voor de portemonnee. Ik reken vaak met ze mee.”

Frank heeft al heel lang een milieuhart. Van aanhanger van het WNF en Sea Sheppard tot milieukunde studeren. En van een baan in het bedrijfsleven om de uitstoot zo laag mogelijk te houden tot een eigen bureau in zonnepanelen.

In 2013 hebben ze hun eigen woning omgebouwd van een label G naar een A+-woning. Frank: “We wonen heerlijk en hebben we een negatieve (voor ons positieve) energierekening, best prettig in deze tijden.”

Frank is energiecoach

“Inwoners vinden het prettig om onafhankelijke informatie te krijgen. Ik hoor vaak dat de omschakeling naar duurzame energiebronnen heel ingewikkeld is. Het overzicht krijgen over alle verwarmingstechnieken, maar ook bij isolatiemogelijkheden. En dan nog de voor- en nadelen. Daarnaast zitten getallen, over bijvoorbeeld de kosten van zonnepanelen, van 5 jaar geleden in het hoofd van inwoners. En omdat het zo ingewikkeld is, worden er regelmatig verkeerde aannames gedaan en zaken door elkaar gehaald.”

Samen rekenen en energie besparen

“Vorig jaar was er een actie om de CV op 60 te zetten. Dat kan vaak prima! Het afstellen kost niets, een draai aan de knop. En het levert zo maar tussen de 5 à 10% besparing op. Stel dat je 1200 m³ gas verbruikt. Die kost je 1 euro per m³. Die ene simpele handeling levert je tussen de 60 en 120 euro per jaar op.”  

“Nog een rekensom die ik vaak voorleg is een pompschakelaar op de verdeler van de vloerverwarming. Het kost ongeveer €75,-. De circulatiepomp staat altijd aan. Een pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp alleen aanstaat, wanneer de vloerverwarming in gebruik is. Dat is ongeveer 1000 uur per jaar.

De pomp gebruikt gemiddeld 70 Watt. Per jaar is dat dus 8760 uur * 70 Watt = 613 kWh. Dat kost dus 613 * 0.23 cent = 141 euro. Zet je dat op 1000 uur * 70 Watt = 70 kWh kost het je 16 euro.

De pompschakelaar verdien je daarmee binnen ongeveer 5 maanden terug.

Terugverdientijd

“Ik merk vaak dat de tijd waarin je een aankoop terugverdient niet duidelijk is.” Als coach legt Frank dan de prijs van 10 jaar lang nietsdoen op tafel. “Zeker bij de huidige prijzen, af te zetten tegen de kosten van een investering in besparing. Dan kan een kleine of grotere investering ineens heel zinvol blijken. Zelf hebben we gekozen om een keuken van marktplaats te plaatsen, die is prima. Zo konden we het beschikbare geld met name in energiebesparende middelen steken.”

“Thuis heb ik sinds 2017 geen gasaansluiting meer. Dat we het gas eruit hebben kunnen slopen is een grote besparing geweest. Per m³ gas ben je naast variabele kosten ook al snel 20 cent kwijt aan vastrecht. En ja, het heeft wel wat gekost, maar door twee duurzaamheidsleningen bij de gemeente Oss af te sluiten hebben we een groot deel kunnen bekostigen. De rentelasten van rond de 1 à 2 % staan in geen verhouding tot wat de investeringen opleveren; tussen de 10 en 20%.”

Waterzijdig inregelen

Frank verbaast zich heel erg over de manier waarop veel installaties in huizen zijn gebouwd. “Vaak zijn ze alleen gericht op comfort en is er geen aandacht voor het efficiënt gebruik ervan. En dan wordt er dus ook niet gekeken naar het verminderen van de gebruikskosten.”

“De actie van de gemeente Oss voor het waterzijdig inregelen van een installatie vind ik persoonlijk dan ook heel goed besteed geld.” Deze actie die Frank bedoelt is reeds afgelopen.

Gratis oplossingen

“Soms moet ik gewoon zeggen dat je veel bespaart met je gedrag aan te passen. Altijd heel je huis lekker warm en een luxe regendouche heeft nou eenmaal een prijs. Zet je verwarming lager en trek een trui aan in de winter.”