Stein van Monumentenwacht Noord-Brabant kijkt als bouwkundig inspecteur steeds vaker mee met de verduurzaming van monumentale panden. Aan de keukentafel start hij het gesprek met monumenteigenaren over energie besparen. En door samen met de eigenaar door de woning te lopen geeft Stein advies over hoe er energie bespaard kan worden.

Lekker wonen in je monument

Als eigenaar van een monument is het verduurzamen van je woning net iets lastiger dan bij een reguliere woning. Stein helpt bij die uitdaging. Stein: ”Bij monumenten zit het maatwerk vaak in het wooncomfort. Je kiest er voor om in een monument te wonen. Je wilt iets behouden voor de toekomst, maar er ook lekker wonen. Door samen door het huis te lopen, zie ik waar er gebreken en knelpunten zitten die het wooncomfort kunnen verminderen. Dingen die de eigenaar misschien niet meer ziet.”

Dit is een keukentafelgesprek voor een monument

Het keukentafelgesprek met Stein begint met het maken van een afspraak. Je stuurt voor het gesprek ook wat gegevens toe, zodat Stein (of een andere adviseur) alvast een eerste idee heeft van de situatie. Stein: ”Wanneer ik zie dat bijvoorbeeld het gasgebruik hoger is dan gemiddeld, ga ik daar tijdens mijn bezoek extra op letten. Tijdens het gesprek combineer ik die kennis met de vragen die deelnemers zelf hebben. En dan kom je op kosten, wooncomfort en klimaat.”

Na de kennismaking loop je, als woningeigenaar, met Stein door je huis om te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarna ontvang je een rapport met de adviezen die Stein je heeft gegeven tijdens het bezoek. Er staat uitgelegd wat een maatregel is, doet en als gevolg heeft.

Quick wins

Stein: “Er zijn vaak een aantal snelle maatregelen mogelijk. Het gaat dan vaak over drie belangrijke factoren kierdichting, condens en ventilatie. Veel monumenten hebben nog kieren en gaten op allerlei plaatsen. Die dicht maken heeft bijvoorbeeld condens als gevolg en je moet altijd kijken naar ventilatie.”

Zonnepanelen en ramen

Verder worden zonnepanelen en beglazing heel vaak besproken. Stein “En voor monumenten is dat altijd maatwerk. Heel raar misschien, maar ik heb wel eens met een deelnemer gesproken over zonnepanelen leggen bij de buren op het dak. Het was een hele specifieke situatie en of het dan ook uit te voeren is, is nog maar de vraag. Maar ik kijk graag naar wat voor dat monument zou kunnen werken.”

Inzicht in complexe complexen

Stein geeft aan dat het bij een monument altijd anders is dan bij een ander monument. “Het is een complexe situatie waar je in zit. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de overgangen van verschillende ruimten. Of als je kijkt naar het buitenhouden van vocht. En ook als je kijkt naar de mogelijke vervolgschade.” Het keukentafelgesprek geeft je inzicht in wat er mogelijk is met energiebesparing in jouw monument. Let op: het gaat nog niet te diep in op technische onderdelen of over subsidies.