Hoe is het om in een nieuw huis, op een deel van het erfgoed van Oss te wonen? We vragen het Bas Lodewijkx. Hij woont, met zijn vriendin, in een van de huizen op de plek van de oude tapijtfabriek Bergoss.

Bijzonder wonen

Het is heel bijzonder om hier te wonen. Het hele project was bijzonder. We voelen ons dan ook echt bevoorrecht. Het is een stuk nostalgie, in het centrum van Oss, waar we in een gloednieuw ruim huis wonen.

Alles is geïsoleerd

De huizen zijn gasloos gebouwd. “Zo goed als alles is geïsoleerd, de muren, het glas, dak en vloer. We hebben een warmtepomp waardoor we geen gas meer gebruiken. En dat merken we aan onze energierekening!”

Er wordt vaak gezegd dat elektriciteit duurder is dan gas en je dus duurder uit zou moeten zijn. “Maar wat we gebruiken wekken we ook op met onze zonnepanelen. We zijn dus echt minder kwijt iedere maand.”

Woongenot

“Hiervoor woonde ik in en een huis uit 1984 en dat was lang niet zo goed geïsoleerd. We genieten nu echt veel meer van ons huis. Er is een constante temperatuur, we hoeven nooit extra bij te stoken. Is het koud buiten en binnen warm komt er koude lucht naar binnen. Is het te koud binnen dat doet de warmtepomp zijn werk. We hebben het altijd lekker comfortabel binnen.”

“Een deel van het comfort is natuurlijk de isolatie, maar ook de ventilatie. Alles is hermetisch afgesloten, geen tocht. En toch continu frisse lucht in huis. We hebben echt gekozen voor het comfort van nieuwbouw. De duurzaamheid die daarbij hoort dat is gewon zo. Maar dat het zoveel scheelt in de portemonnee en zoveel meer woongenot oplevert. Dat is het echte verschil dat we merken!

Samen isoleren in gemeente Oss

Wil jij ook jouw huis isoleren? Gemeente Oss en het regionaal energieloket organiseren een inkoopactie voor muur-, dak- en vloerisolatie.

Deelnemers aan de informatiebijeenkomst maken ook nog eens kans op een cadeaubon van het Spahuys t.w.v. €50,-