Al lang voor duurzaamheid een thema was in het leven van Yvonne bespaarde ze op energie. Daarom geeft ze nu tips aan iedereen die de cadeaubon gaat gebruiken voor kleine energie besparende maatregelen. Ze is ook getraind als energiecoach door Mooiland. Ze zou graag starten met thuisbezoeken.

De cadeaubon is helaas niet meer aan te vragen.

Een sport om de energierekening laag te houden

Yvonne: “Het is voor mij gewoon een sport om de rekening zo laag mogelijk te krijgen en te houden. Het is een bewustwordingsproces. Ga bewust om met wat je doet, dan bespaar je op je rekening. Ook voor onze kleinkinderen natuurlijk. Zij moeten ook nog op deze planeet kunnen leven”

Wat kun je NIET doen om te besparen

“Je kunt al veel energie besparen door dingen te doen. Of juist niet te doen.”

  • Ik zet mijn verwarming NIET hoger dan 19 graden
  • Ik laat mijn verwarming NIET op 19 staan ‘s nachts, een uur voor het slapen gaan, gaat deze op 17 graden
  • Ik laat mijn apparaten NIET aan staan.
  • En stekkers blijven NIET in het stopcontact of gaan via de stekkerdoos uit. “Ik ben een beetje lui en heb een afstandsbediening,” lacht Yvonne.

Yvonne “Je kunt het ook zien als een dieet. Dat is ook gedrag. Je moet zo veel mogelijk minderen om het meeste resultaat te halen. En dat is in dit geval een lage energierekening.”

Cadeaubon

Yvonne heeft al veel van wat er te koop is met de cadeaubon. “Radiatorfolie en ledlampen en ik ga al jaren mijn sluipstroom tegen. Dat adviseer ik anderen dan wel om te kopen als ze het nog niet hebben.” Als Yvonne even goed de lijst doorneemt ziet ze het! “Misschien mijn buitenlamp nog, die is volgens mij nog geen LED.”

De cadeaubon is helaas niet meer aan te vragen.

Advies

“Maar iedereen moet kiezen wat bij hen past. In de training om energiecoach te worden heb ik geleerd dat een deel gedrag is, maar ook dat mensen moeten doen wat bij hun past. Ik kan de weg wijzen, maar iedereen moet zelf weten hoe ze die bewandelen.”

“Wil je kijken naar je stroomgebruik of gasgebruik? Stroom? Kijk bijvoorbeeld naar ledlampen. Zorg dat je verwarming doet wat het moet doen. Vermijd tocht in huis.”

Wissel dit jaar niet van energieleverancier

“Normaal gesproken zou ik zeggen dat je ieder jaar moet uitzoeken of je van energieleverancier kunt wisselen. Maar dit jaar zou ik dat niet doen. Er is zoveel gaande. Partijen die omvallen. Het is te grillig.”

Ook gebruik maken van de cadeaubon?

De cadeaubon is helaas niet meer aan te vragen.