In februari 2021 startte Energiecoöperatie Oss de lokale campagne Zet ‘m op 60. Bestuurslid Henk Kistemaker: “Bij de meeste cv-ketels staat de temperatuur standaard veel hoog. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan tot wel €60,- ieder jaar zijn.”

Zelf doen: Zet je CV op 60 graden

Energiecoöperatie Oss was een van de 60 energiecoöperaties die meededen met de landelijke actie. Zet je CV op 60 graden. Dit kun je zelf doen. Net als de eco-knop gebruiken en ieder jaar controleren of je moet bijvullen en ontluchten. Zo gebruik je je CV goed. Download de handleiding Bijvullen/Ontluchten en maak ook nog eens kans op waterzijdig inregelen van je verwarming.

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing

Henk: “Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden. Dat is veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Ook na de periodieke onderhoudsbeurt is dat vaak (weer) het geval. Vraag je monteur om het terug te zetten naar 60º, of doe het zelf. Op www.zetmop60.nl/eco staan gratis korte en simpele instructiefilmpjes voor de meest voorkomende cv-ketels.”

Hoe laag kun je gaan?

Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een temperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven. Lees daarover meer over op Milieucentraal.nl, die een 50º test hebben.

Alleen voor je verwarming

Let op: Combiketels verwarmen niet alleen je huis maar leveren ook warm water voor de douche en kraan (tapwater). Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan vaak lager.

Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld van 80 naar 60 graden. Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je het risico op Legionella.

Makkelijk en snel energie besparen

“Meestal is het niet meer dan een kleine aanpassing in de instelling, waarmee je al gauw tientjes ieder jaar bespaart. Daarnaast wordt je woning energiezuiniger, terwijl je comfort en warmte gelijk blijven. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat,” zegt Henk Kistemaker. “We hebben als stichting met deze actie €500,- ontvangen van Urgenda. Hiermee hebben we een infrarodcamera gekocht. Hiermee laten we leden en niet-leden zien waar de warmte in hun huis weglekt. Samen met een advies over hoe dit aan te pakken.”

Urgenda

Voor de campagne Zet ‘m op 60! werkt Energiecoöperatie Oss samen met Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. De campagne wordt gesteund door bijna alle fabrikanten van cv-ketels. Zie www.zetmop60.nl/eco

Energiecoöperatie Oss

Energiecoöperatie Oss is een van de ongeveer 600 energiecoöperaties in Nederland. Deze lokale initiatieven werken aan energiebesparing en wekken duurzame energie op zonder winstoogmerk. Energiecoöperatie Oss zet zich in voor energiebesparing en het gezamenlijk opwekken van duurzame energie in de gemeente Oss. Om zo bij te dragen aan een klimaat-neutrale omgeving. Meer informatie over de coöperatie is te vinden op hun website www.energiecooperatieoss.nl