In Oss doen we al veel op het gebied van energiebesparing. Waarom? Door te besparen woon je bijvoorbeeld comfortabeler. En ook houd je meer geld over voor andere dingen. Wist je bijvoorbeeld dat je gemiddeld, ieder jaar, € 1.765,00 uitgeeft aan energiekosten voor je huis? Dat is ongeveer een derde van al je woonkosten. Door het nemen van verschillende maatregelen kun je dat bedrag echt verlagen. En daarmee zorg je natuurlijk ook voor een goed leven voor volgende generaties.

Maar er is nog een hoop te doen op het gebied van energie besparen!

In 2030

In 2030 moeten we de eerste mijlpaal samen bereikt hebben. Dat is al over 9 jaar! Dan moeten we in de gemeente Oss, volgens de landelijke afspraken: 11% meer energie besparen en 16% meer duurzaam opwekken dan in 1990. Zoals we het nu samen doen, gaan we in het huidige bespaartempo, de landelijke afspraken van 2030 niet halen. Tot nu toe hebben we namelijk nog maar 1,5% energie bespaard. Dus gemeente Oss, tijd om door te schakelen!

In 2050

De uiteindelijke stip op de horizon is dat we energieneutraal zijn in 2050. Dat betekent dat we in heel Nederland net zoveel energie gebruiken als dat we duurzaam opwekken. Denk hierbij aan zonne- en windenergie. De eerste stap om dat te halen is het besparen van energie. Want alles wat we nu besparen, hoeven we later niet op te wekken. En dat betekent dat we minder hoeven te investeren in zonnevelden en windmolenparken. 2050 lijkt nog ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. Veel van ons zullen dat nog gaan meemaken. 

Hoe kun jij besparen?

In de grote hoeveelheid van duurzame plannen biedt Oss Schakelt Door jou overzicht, informatie en advies. Je vindt besparingstips en inspiratie om energie èn geld te (blijven) besparen. En je ziet de partijen jou daarbij kunnen helpen. Elke maand zetten we een nieuw thema op onze energiebesparingskalender. Daar kun  jij als inwoner van de gemeente Oss op een makkelijke manier aan meedoen. Alleen of samen met je buurt.

Ook kun je iedere maand leuke prijzen winnen met de Challenge van Oss Schakelt Door. Laat ons zien hoe jij energie bespaart.

Oss Schakelt Door! Jij toch ook?

Kaart van Oss
  • procentteken
  • procentteken
  • Kalender

1.4 %

hebben we met alle huishoudens in Oss al bespaard!

11 %

moeten we in 2030 in Oss besparen

3650

dagen nog om het besparingsdoel te halen