In Oss doen we al veel op het gebied van energiebesparing. Waarom? Door te besparen woon je bijvoorbeeld comfortabeler. En ook houd je meer geld over voor andere dingen. Wist je bijvoorbeeld dat je gemiddeld € 1.765,00 per jaar uitgeeft aan energiekosten voor je huis? Dat is ongeveer een derde van al je woonkosten. Door het nemen van verschillende maatregelen kun je dat al drastisch verminderen. Voordeel is dat je daarmee ook een steentje bijdraagt aan een goed leven voor volgende generaties. Maar er is nog een hoop te doen op het gebied van energie besparen!

In 2050

Oss schakelt door op weg naar een energieneutraal 2050. Dan moeten we in heel Nederland net zoveel energie verbruiken als duurzaam opwekken. Denk hierbij aan zonne- en windenergie. De eerste stap om dat te bereiken is het besparen van energie, want wat we nu besparen hoeven we later niet op te wekken. Het doel is dat alle inwoners en ondernemers in de gemeente Oss in 2050 53% energie besparen en 47% duurzaam opwekken.

PercentageHoe worden we energieneutraal in Oss?
7%besparing door zonne-energie op daken
46%energiebesparing
47%hernieuwbare energie via duurzame opwek
Tabel 1: Oss energieneutraal in 2050

In 2030

Maar voordat het 2050 is, moeten we in 2030 al de eerstvolgende belangrijke mijlpaal bereikt hebben. Dan moeten we in Oss voldoen aan de landelijke norm: 11% energie besparen ten opzichte van 1990. Zoals het er nu naar uitziet gaan we in het huidige bespaartempo de landelijke norm van 2030 niet halen. Tot nu toe hebben we nog maar 1,5% energie bespaard. Dus Oss, tijd om door te schakelen!

JaarHoeveel energie besparen in Oss
20191,5%
203011%
205053%
Tabel 2: Hoeveel energie besparen in Oss

Hoe kun jij besparen?

In de grote hoeveelheid van duurzame initiatieven biedt dit platform jou overzicht, inzicht en advies. Je vindt informatie, besparingstips en inspiratie om energie en geld te (blijven) besparen. En je ziet welke partijen jou daarbij kunnen helpen. Elke maand agenderen we een onderwerp waar jij als inwoner van de gemeente Oss op een makkelijke manier aan kunt meedoen. Alleen of samen met je buurt. Ook zijn er leuke prijzen te winnen als je maandelijks meedoet aan de Challenge van Oss Schakelt Door en ons laat zien hoe jij energie bespaart.

Oss Schakelt Door! Jij toch ook?

  • procentteken
  • procentteken
  • Kalender

1.4 %

hebben we met alle huishoudens in Oss al bespaard!

11 %

moeten we in 2030 in Oss besparen

3650

dagen nog om het besparingsdoel te halen