Hallo bewoners van de gemeente Oss,

Hebben jullie een fijne zomervakantie achter de rug? Ik in ieder geval wel, lekker thuis gebleven en het was prachtig weer.  Zoals ik jullie in mijn introductieblog al vertelde, ben ik sinds juni vrijwillig energiecoach. Ik zal in mijn blogreeks mijn ervaringen met jullie delen die ik bij huishoudens in de gemeente Oss meemaak aan hun keukentafel, waar ik in gesprek ga over energie en water besparen en/of het verduurzamen van hun woning. In deze blog vertel ik jullie meer over het eerste keukentafelgesprek.

Forse energierekening van EUR 300 per maand

Op een steenworp afstand van onze eigen woning belandde ik bij een jong stel in de Ruwaard te Oss. Zij hadden de woning van één van hun opa’s gekocht waar zij net een week in woonden. Het ging om een hoekwoning met platte daken, gebouwd in het begin van de jaren ‘70. De energierekening is met EUR 300 per maand fors te noemen en wordt met name veroorzaakt door weinig isolatie in combinatie met grote ramen en een oude Cv-ketel. Dat resulteert met name in een hoge gasrekening. Er zijn geen energieslurpende apparaten aanwezig, dus de stroomrekening is niet hoog. In hun vorige woning hadden zij met twee personen een jaarverbruik van 1.600 kWh, dat is ongeveer €26 per maand. Ze verwachten in deze woning daar ook op uit te komen.

Eenvoudige en betaalbare maatregelen

Aan de keukentafel bleek al gauw dat het stel goed op de hoogte is van eenvoudige en betaalbare maatregelen. Ze hadden al verschillende zaken aangepakt zoals het aanbrengen van tochtstrips bij ramen en deuren en radiatorfolie achter de radiatoren, het vervangen van halogeen- en gloeilampen en Tl-verlichting voor LED-verlichting en het gebruiken van een waterbesparende douchekop. Ik heb hen ook geadviseerd om te bekijken hoe energiezuinig hun apparaten zijn zoals een koelkast, vriezer, wasmachine en vaatwasmachine. Energiezuinige apparaten, bijvoorbeeld met een A++ label, zijn een stuk zuiniger voor wat betreft het energie- en of waterverbruik dan oudere apparaten van bijvoorbeeld tien jaar oud. Daarmee bespaar je tot wel €350 per jaar, ieder jaar weer.

Grootste winst te behalen met isolatie

Ja en nee. Voor dit stel valt de grootste winst te behalen met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. En met het vervangen van het oude dubbelglas voor HR++ of triple glas. De woning heeft veel en grote ramen waar de warmte weg kan lekken. Daarnaast wordt de woning matig geventileerd met slechts een beperkt aantal ventilatieroosters. Dus ook daarmee is voor het comfort en besparing nog het een en ander te winnen. Voor wat betreft het duurzaam opwekken van energie heeft het stel inmiddels de eerste offerte voor zonnepanelen opgevraagd. Ik heb hen ook geadviseerd om contact op te nemen met gemeente Oss voor het ontzorgingsconcept Zon op je Dak Oss voor een tegenofferte. Voor het duurzaam opwekken van warmte heb ik het stel het principe van zonnecollectoren met een boilervat uitgelegd en hen daar een aantal voorbeelden van gestuurd.

De platte daken van het huis zorgen er in warme periodes voor dat het vooral boven erg warm is. Zij hadden zich georiënteerd op een sedumdak omdat dit zorgt voor koeling in de zomer en in de winter ook de warmte vast kan houden. Een slimme natuurlijke oplossing. Hierbij heb ik geadviseerd om te letten op de constructie van het dak en hen ook een aantal voorbeelden toegestuurd van soortgelijke situaties.

Niet alles hoeft in één keer

Ja inderdaad, het is een aardige waslijst waar ook een prijskaartje aan hangt. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor isoleren, duurzaam verwarmen en opwekken waarmee je ongeveer 30% van het bedrag wat je hebt uitgegeven aan energiebesparende maatregelen terug kunt krijgen. Daarom adviseer ik het stel de verduurzamingsplanning op te knippen in behapbare delen. Niet alles hoeft in één keer. En niet alles hoeft gerealiseerd te worden. Daar is iedereen vrij in.

‘Daarom adviseer ik het stel de verduurzamingsplanning op te knippen in behapbare delen. Niet alles hoeft in één keer.’

Ook een keukentafelgesprek?

Wil je ook kosteloos een keukentafelgesprek voeren en alles te weten komen over energiebesparing en duurzame opwek? Meld je dan aan!

Er is voor ieder wat wils.

David