Je kent het wel… tijdens oud en nieuw maken we goede voornemens, meestal voor een gezonder leven. We maken ze, maar hoe zorg je nu voor dat je ze ook haalt?
Het maken van groene voornemens
Het jaar 2021, een jaar waarin we niet alleen goede voornemens willen maken voor onszelf. We maken ze ook voor ‘toekomstige generaties’, je kinderen en kleinkinderen dus. Oké, leuk, maar voornemens voor je eigen gezonder leven is al moeilijk. Hoe gaan we ons dan in hemelsnaam houden aan voornemens die niet eens direct met ons te maken hebben?
Wees gerust, daar hebben wij over nagedacht. We delen hier 10 voorbeelden die het nuttige met het aangename combineren. Het enige dat je dan nog zelf hoeft te doen is kijken welke bij jou passen.
Ben lief voor jezelf
Oh, en ben een beetje lief voor jezelf. Zoals de Amerikaanse schrijfster Gretchen Rubin zegt: ‘behandel jezelf als een peuter. Van kinderen verwachten we ook niet dat ze uit zichzelf gezond eten, of dat ze binnen een minuut omschakelen van rondrennen naar slapen. We helpen ze. Bijvoorbeeld door op school op een vast moment fruit te eten. En ’s avonds zorg je voor een ritueel, met tanden poetsen, voorlezen en nog even napraten.’.
Zijn ze haalbaar?
Zorg dat het voornemen dat je neemt bij je past, maak er niet te veel en maak ze niet te ingewikkeld. Dan maak je je voornemens ook haalbaar. En gaat het dan een keertje mis, dan pak je het daarna gewoon weer op.
Kies het thema energiebesparing
Om de goede en ‘groene’ voornemens vast te houden, is het handig om te kiezen voor een thema binnen ‘duurzaamheid’. Zo heb je een rode draad in het jaar. Daar kun je iedere keer op teruggrijpen. We kiezen nu het thema energiebesparing.
- Zet de lampen uit in de ruimte waar je niet bent. En zet zelfs wat minder lampen aan in de ruimte waar je wel bent. Maak het in plaats daarvan romantisch met wat kaarsjes!
- Breng een avond in de week ‘schermloos’ door (of een paar uur in ieder geval- denk aan wat haalbaar is voor jou). Bedenk wat je dan als alternatief zou willen doen. Schilderen? Lezen? Spelletjes spelen met de familie? Kletsen met vrienden?
- Laat je telefoon wat vaker thuis. Heb je hem echt altijd nodig? Het voelt zo vrij om geen telefoon bij te hebben! Raak je de weg kwijt of wil je toch iets opzoeken? Vraag het dan aan iemand op straat, of ben ‘oké’ met het afvragen en het niet weten. Wat een rust!
- Win wat geld! Niet met de Postcodeloterij of Lotto, maar door je verwarming ’s nachts op 15 graden te zetten. Dat scheelt gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Voor de echte fanatiekelingen; zet overdag je verwarming een graadje lager en kleed je wat warmer en trek sloffen aan.
- Beweeg minstens 10 minuten per dag. Dit hoeft echt niet een intensieve workout te zijn. Je kunt ook een keer de fiets pakken naar de supermarkt of juist wandelen. Is de supermarkt echt te ver? Dan kun je de auto iets verder parkeren zodat je kan wandelen.
- Eet minstens een dag per week geen vlees. Dit is niet alleen goed voor het besparen van CO2, maar ook nog erg gezond!
- Bel wat vaker in plaats van appen. Dit is niet alleen leuk, maar ook veel (energie) efficiënter. Je hoeft namelijk geen vijftig appjes te sturen om iets uit te leggen.
- Zet de douche of de kraan uit als je jezelf aan het insoppen bent. Dit scheelt liters schoon water die we anders hadden kunnen drinken! Oh, dat is meteen een ander voornemen: drink minstens 1,5 tot 2 liter water per dag!
- Woon je alleen of met z’n tweeën? Doe dan de afwas in plaats van de vaatwasser uren te laten draaien. Herinner je je nog dat goede gesprek bij de afwas? Of zong jij altijd mee met je muziek terwijl je de afwasborstel als microfoon gebruikte? Heerlijk ontspannen en zorgt voor quality time!
- Koop niet meer dan nodig! Veel producten met een korte levensuur kosten veel energie om te maken. Niet alleen zonde van de verspilde energie, maar zo’n hoeveelheid aan spulletjes maken ook nog eens onrustig. En als je dan ‘ontspult’, zorg er dan voor dat ze een tweede leven krijgen bij andere mensen. Breng ze naar de kringloop of ga op Facebook bij een lokale tweedehands-, gratis, of ruilgroep voor je tijdschriften, boeken, kleding, apparaten en interieur.
Meer voorbeelden
Kies zélf welke doelen haalbaar zijn voor jou. Wil je nog meer groene voornemens maken? Kijk dan op https://thegreenguide.nl/duurzamer-leven/.