Hans is nu een jaar een energiecoach. Hij komt bij mensen thuis om te kijken hoe zij energie kunnen besparen. Hans: “Als coach kan ik mensen echt helpen. Dat is wat ik mooi vind. Ik ben bouwkundige en werkte altijd aan energielabels van huizen. Nu doe ik dat als vrijwilliger eigenlijk nog.”

Energie besparen levert geld op

Hans is eigenlijk altijd al bezig geweest met energiebesparing en wat je kunt doen om te besparen. “Dat het geld oplevert is altijd al zo geweest. Ik doe dit nu een jaar en het valt natuurlijk wel op dat de kosten een grote drijfveer zijn om energie te besparen. En dat snap ik, het is onder andere ook waarom ik het doe.”

Plan je een afspraak in 2023? Dan krijg je gratis een gasbespaarpakket t.w.v. 30,- OP = OP

Besparen met de informatie die je al hebt

Hans geeft veel informatie aan deelnemers van een keukentafelgesprek. Er is ook veel informatie te delen. “We starten met het overzicht van de mogelijkheden. Met de gegevens die de deelnemers hebben, zoals de energierekening waar het stroom- en gasgebruik op staat, in combinatie met technische informatie kom je heel ver. De leeftijd van het huis, het type en de staat zijn erg belangrijk.”

“Ik begin vaak met te kijken of het energiegebruik, vergeleken met soortgelijke woningen en huishoudens, hoog, laag of gemiddeld is. En dan kijken we waar de verbetering zit.”

Oh ja-momenten zijn waardevol

“Er is eigenlijk in ieder gesprek wel een oh ja-moment. Een lampje dat boven de hoofden aangaat. Mensen realiseren zich echt dat ze iets kunnen doen. Ook bij de deelnemers die al veel hebben gedaan.” Want de mensen die Hans spreekt zijn verschillend. Soms is er al veel gedaan in huis, soms nog bijna niets.

“Ik wil mensen helpen zo veel mogelijk te genieten van hun huis. Daar hoort de lage energierekening ook bij.”

Energiecoach Hans

Ieder heeft zijn eigen vraag en misschien wel een eigen oplossing

Hans is erg ervaren in de technische kant van energiebesparing. Vragen over isolatie en warmtepompen kan hij dan ook goed beantwoorden. En kijkend naar het hele huis kunnen er natuurlijk ideeën ontstaan. Kun je de pomp, waarmee je in de zomer je zwembad verwarmt, gebruiken om in de winter je huis te verwarmen? Een interessante vraag die Hans met een van de deelnemers heeft besproken.

Maar ook zijn er gesprekken over maatregelen die al zijn genomen. Hans: “Is daar al subsidie op aangevraagd. Als dat nog niet zo is, kan dat vaak nog wel. Dat zijn toch leuke bedragen.”

Uit pure interesse en natuurlijk omdat hij energiecoach is blijft Hans ook graag up-to-date. “Ik las pasgeleden een artikel over vehicle-to-grid. Kun je de accu van een auto gebruiken voor eigen energiegebruik? Pasgeleden werd ik door een deelnemer gewezen op ‘monumentenglas’. Dat ga ik dan wel uitzoeken. Erg interessant! Daar hou ik wel van.”