Veel apparaten hebben een energielabel. Deze (sport)zomer gebruik je je tv misschien wat meer. Bij een warme zomer gebruik je je wasdroger wat minder. En wil jij ook die extra koelkast?

Koop je een nieuw apparaat deze zomer? Let dan ook op het energielabel!

Win een advies op maat t.w.v. € 375,-

Wil je meer weten over energielabels van apparaten? Of zelfs je huis zuiniger kunt maken? Plan dan een keukentafelgesprek met een energiecoach van Brabant Woont Slim. Je maakt meteen kans op een Advies op Maat!

Kies met een energielabel

Er is veel keuze wanneer je een nieuw apparaat koopt (net als bij een huis). Een energielabel vertelt je meer over de kosten (geld en energie) nadat je het hebt gekocht. Daarom moet je het zeker meenemen in je beslissing.

Wat heb je nodig

Het energielabel is een onderdeel om mee te nemen in je beslissing. Het is een belangrijk selectiecriterium. Daarnaast moet je natuurlijk, zoals altijd, blijven kijken naar wat je nodig hebt. Hoe groot moet mijn tv zijn? Heb ik de droger iedere dag nodig? Waar komt de nieuwe of extra koelkast te staan?

Energielabels aangepast

Veel energielabels zijn veranderd per 1 maart 2021. Omdat apparaten steeds duurzamer worden, werden ++++-jes (plusjes) onduidelijk. Energiezuinige tv’s hebben daarom nu vaak C. Ze zijn niet minder zuinig geworden, maar er is nu groei om weer duurzamere apparaten te maken.

Energielabels van televisies

Energielabels van wasdrogers

Energielabels van koelkasten

Bron: Milieu Centraal www.energielabel.nl

Energielabels van televisies

Energielabels voor televisies zijn in maart 2021 zijn de energielabels veranderd. Wanneer je een televisie koopt is er veel keuze. De grootte van het scherm, OLED of LED, Smart TV of met een decoder. Het energielabel is een van de onderdelen waar je op kunt letten. Het energielabel laat zien welke tv zuinig is met stroom.

Er zijn grote verschillen: bijvoorbeeld een nieuwe 42 inch led tv met energielabel C gebruikt 40 kWh aan stroom per jaar (€9,-). Een even groot scherm met energielabel E heeft anderhalf keer zoveel stroom nodig (ruim 60 kWh per jaar).

Energielabel en grootte van het scherm

Het energielabel van de tv is ingedeeld op grootte van het scherm. Een groot scherm met (bijvoorbeeld) energielabel E gebruikt meer energie dan een kleiner scherm met energielabel E. Zo gebruiken televisies met een beelddiagonaal van 42 inch (107 centimeter) ruim 50 procent meer elektriciteit dan 32 inch televisies (81 centimeter) met hetzelfde energielabel!

Let dan ook op het stroomgebruik per 1000 uur. Zo kun je verschillende schermen vergelijken!

Bron: Milieu Centraal

EnergielabelStroomverbruik 32 inch televisie per jaarStroomverbruik 42 inch televisie per jaarStroomverbruik 65 inch televisie per jaar
A15 kWh (€ 3)23 kWh (€ 5)49 kWh (€ 11)
B21 kWh (€ 5)32 kWh (€ 7)66 kWh (€ 15)
C26 kWh (€ 6)40 kWh (€ 9)83 kWh (€ 18)
D32 kWh (€ 7)48 kWh (€ 11)100 kWh (€ 22)
E40 kWh (€ 9)61 kWh (€ 13)126 kWh (€ 28)
F48 kWh (€ 11)73 kWh (€ 16)151 kWh (€ 33)
G60 kWh (€ 13)90 kWh (€ 20)185 kWh (€ 41)

Repareren of nieuw kopen

Er worden eigenlijk alleen nog maar LED-televisies verkocht. Heb je nog een ouderwetse beeldbuis staan en gebruik je die iedere dag? Dan is vervangen echt het beste. Plasma beeldschermen worden niet meer gemaakt. Deze beeldschermen gebruiken heel veel energie. Ook hier geldt dat je deze het beste kunt vervangen als je er iedere dag gebruik van maakt. OLED tv’s hebben een vergelijkbare beeldkwaliteit, maar gebruiken veel minder energie. Wel 20% meer dan een led-tv.

Digitale decoder: een stille stroomvreter

Milieu Centraal waarschuwt ook voor de digitale decoder. Je decoder (je tv-ontvanger of mediabox) gebruikt stroom. Moderne decoders gebruiken tussen de 30 en 100 kWh per jaar, bij 4 uur kijken en standby-stand ECO. Dat kan dus net zo hoog zijn als het stroomgebruik van je tv! Lees meer op www.milieucentraal.nl

Het energielabel voor wasdrogers

is op 1 maart 2021 nog niet vernieuwd, dit komt later nog.

A+++ is het zuinigste label voor wasdrogers. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben. Dit is op dit moment het minst zuinige apparaat dat is toegestaan. In de (web)winkel kan je nog wasdrogers met energielabel C tegenkomen. Dee zijn eerder op de markt zijn gebracht maar niet meer nieuw worden gemaakt. De voorraad mag nog worden verkocht.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasdroger omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per jaar. Daarmee kan je verschillende soorten drogers goed met elkaar vergelijken.

Soorten wasdrogers

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Warmtepompdrogers zijn het zuinigst: de meest zuinige drogers hebben energielabel A+++. Warmtepompdrogers zijn in de winkel wel duurder, maar verdienen zich terug via de lagere energierekening. Gedeeltelijk of helemaal. Een warmtepompdroger met label A+++ gebruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft.

Energielabel wasdroger

Op een energielabel staat verder ook informatie op over het soort droger (bijvoorbeeld condens of luchtafvoer), de trommelinhoud en het geluid dat de droger maakt.

Energielabel wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie kan handig zijn als je weinig ruimte hebt: het is een wasmachine en droger in één. Maar in de praktijk zijn deze machines minder zuinig dan losse apparaten. Het energielabel voor wasdroogcombinaties is op 1 maart 2021 vernieuwd en loopt van A tot G.

Energielabels voor koelkasten en vriezers

Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige.

Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Nieuwe koelkasten en vriezers moesten nu minstens label A+ hebben. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Dat betekent niet dat koel- en vriesapparaten nu minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label F is, was voorheen A+.

Energielabels voor grote en klein koelkasten

Kleinere koelkasten met een label A gebruiken minder stroom dan grote koelkasten met label A. Het energielabel laat ook zien wat het stroomgebruik is in kWh. Zo kun je de verschillende koelkasten mee vergelijken. Het label geeft je ook informatie over de inhoud van het koel- en vriesgedeelte en hoeveel geluid het apparaat maakt.

Wat heb je nodig

Kijk of je wel zo’n grote, of extra, koelkast nodig hebt. Een te grote koelkast staat vooral lucht te koelen. En de extra koelkast gebruik je vaak niet het hele jaar.

https://energielabel.nl/apparaten/koelkast-en-vriezer/