Groen op, tegen of rondom je huis zorgt voor verkoeling. Waarom? De schaduw en de verdamping van het vocht van de planten geven jou een koelere omgeving. En dat geldt dus ook voor de omgeving van je huis.
Ook trekt groen meer vlinders en bijen aan, waardoor deze insecten beter in de stad overleven. Het regenwater loopt beter weg in een groene omgeving. Dit is belangrijk in een tijd waarin stortbuien steeds vaker voorkomen.
Meer groen rondom je huis in gemeente Oss
Maar hoe vergroen je nou? Gemeente Oss werkt o.a mee aan groendak, geveltuintjes en tegels vervangen door groen.
Groendak
Van bijvoorbeeld een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en het is goed te combineren met zonnepanelen en dakisolatie.
Milieucentraal: “Sedumplantjes of ander groen zorgt ’s zomers voor koelte. Dat kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op.” Download hier de factsheet van greendeal over groene daken.
“Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Zorg als het kan meteen voor goede dakisolatie en neem zonnepanelen. Zonnepanelen kun je prima op een groen dak plaatsen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor schaduw en houden zo je dak iets koeler. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen iets groter op een groen dak, doordat de plantjes verkoelend werken.”
Subsidie voor groendak en meer klimaatbestendige maatregelen
Gemeente Oss heeft een subsidie beschikbaar voor wanneer je bijvoorbeeld een groendak aanlegt. Neem jij een maatregel waarbij je bijdraagt aan minder wateroverlast bij piekbuien en een gezondere leefomgeving? Daar is de Subsidie klimaatbestendige maatregelen voor. Een groendak, bijvoorbeeld, doet dat en je bespaart dan ook nog eens op je gebruik van water en energie. Hier vind je meer informatie over hoe je de subsidie aanvraagt.
Planten in de omgeving van je huis
Groene planten tegen de gevel helpen om je huis koel te houden. Ook bomen rond je huis zorgen voor koelte: ze houden de warmte-instraling tegen. Hoe hoger de planten hoe meer schaduw en koelte, maar je kunt ook kiezen voor lage geveltuintjes.
Heb je je buitenmuur op je eigen terrein staan? Dan besluit je natuurlijk zelf wat je er mee doet. Maar grenst jouw zij- of voorgevel aan de openbare ruimte, zoals de stoep of weg? Kijk dan eens of je gebruik kunt maken van de geveltuinenregeling van gemeente Oss. Hier lees je hoe je meedoet.
NK tegelwippen
Tot 31 oktober 2022 speelt heel Nederland het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Ook bedrijven en scholen mogen meedoen. Tegels eruit, groen erin!
Groen werkt verkoelend, terwijl tegels juist je tuin opwarmen. Dat is wel zo fijn als we meer warme zomers en hittegolven krijgen door de klimaatverandering. Doe jij ook mee? Hier lees je hoe!