Gezellig met je buren in een virtuele woonkamer je energierekening verlagen

Naast de online borrel, de virtuele pubquiz en de digitale escape room is er vanaf nu ook een online EnergyParty: gezellig met je buren in een virtuele woonkamer je energierekening verlagen. Iets anders dan de originele EnergyParty die rondom de eettafel plaatsvindt, maar nog altijd leuk én Corona-proof. “Als je woonkamer niet groot genoeg is om met zes tot acht buren 1,5 meter afstand te houden of je vindt het prettiger om elkaar in deze tijd digitaal te ontmoeten dan is deze online variant een uitkomst”, zegt Koen Bussink van Buurkracht. “Daarnaast kan het voor mensen die ’s avonds minder makkelijker van huis kunnen ook een uitkomst zijn.” Hoe het werkt? Je hoort hoe je buren omgaan met hun energieverbruik en samen kijk je naar slimme besparingsmaatregelen.

‘De ervaring leert dat grootverbruikers van energie vaak wel een vermoeden hebben waarom hun energierekening zo hoog is, maar dat de EnergyParty een trigger is om daar iets aan te veranderen.’

De opzet van de online EnergyParty komt grotendeels overeen met die van de live-variant: een enthousiaste buur nodigt zes tot acht straat- en buurtgenoten uit voor een gezellige avond rondom energie. Maar in plaats van een adres waar ze naartoe komen, ontmoeten ze elkaar in een veilige virtuele woonkamer. Een week eerder ontvangt iedereen een vergaderlink zodat we vooraf met alle deelnemers de techniek kunnen testen. Bij de online party sluit een gespreksleider aan, die getraind is om het gesprek te begeleiden én om van samen ontdekken en besparen een feestje te maken. Zo haalt iedereen het beste uit de avond. “Het programma bestaat uit ongeveer dezelfde onderdelen”, zegt Koen die online EnergyPartys begeleidt. “Net als met online borrels is het even wennen. Maar na een minuut of vijf voelt het echt alsof je bij elkaar aan tafel zit”, zegt hij. “We starten rond 20 uur met het op de virtuele tafel leggen van de energierekeningen. Die plot de gespreksleider op een ‘PartyChart’, een digitaal matrixbord waarop het energieverbruik van de deelnemers ten opzichte van elkaar goed te zien is. Dan komt het gesprek al snel op gang.”

Trigger om iets te veranderen

Al wonen de deelnemers vaak in vergelijkbare woningen, de verschillen in energieverbruik zijn meestal groot. Koen: “Wat je ook ziet is dat de een meer gas verbruikt en de ander piekt op stroom.” De eerste vraag is dan: waar ligt dat aan? Deelnemers helpen elkaar tijdens de EnergyParty om dat uit te zoeken. De samenstelling van het huishouden speelt hierin een rol, maar bijvoorbeeld ook gedrag, de verwarming altijd op 23 °C, een oude ketel, een waterbed, gebrekkige isolatie. “De ervaring leert dat grootverbruikers van energie vaak wel een vermoeden hebben waarom hun energierekening zo hoog is, maar dat de EnergyParty een trigger is om daar iets aan te veranderen.”

Na de pauze komen mogelijkheden aan bod om het energieverbruik omlaag te krijgen door middel van een online interactief spel rondom besparen en opwekken. Daar komen zowel kleine als grote maatregelen in terug met informatie over investeringen en terugverdientijden. Deelnemers kunnen zien wat voor hen interessant is en wat bij hen past. Dat kunnen ze later ook nog terug lezen. “Zonnepanelen worden bijvoorbeeld sexy gevonden, maar hebben slechts invloed op 25% van de energierekening, want die bestaat maar voor een kwart uit elektriciteit. Het gaat daarbij ook om de insteek. Zo zuinig mogelijk willen leven is bijvoorbeeld een heel ander streven dan nul op de meter.”

Elkaar helpen en motiveren

Na ongeveer anderhalf uur wordt de EnergyParty afgesloten met een challenge; een afspraak die je met jezelf en de groep maakt over wat je als eerste gaat doen. “Dat kan van alles zijn. Denk aan het vervangen van al je lampen in huis voor LED-verlichting, het opvragen van een offerte voor isolatie, maar ook elke dag je verwarming een graadje lager zetten is een mooie eerste stap.” Zo’n twee à drie weken later tijdens de afterparty bespreken de deelnemers of dat is gelukt. Met de buurkracht-app kunnen de buren tussendoor en daarna op een gemakkelijke manier helpen, motiveren en tips uitwisselen.

Ook een online EnergyParty organiseren?

Doe dan mee met de challenge van Oss Schakelt Door en meld je hier aan! En als je dat vóór 31 augustus doet, maak je ook nog eens kans op het winnen van een partypakket én droogmolen!

Liever een live EnergyParty? Dat kan ook, mits het mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De gespreksleider van Buurkracht helpt je graag met het vinden van een geschikte locatie.