Samen isoleren in gemeente Oss. Dit najaar kan het weer. Maar het is niet de eerste keer. Nynke deed mee met de inkoopactie van het Buurtteam in Ussen Loovelt. Vorig jaar heeft zij HR++ glas laten plaatsen nadat er een goede prijs/kwaliteit is onderhandeld als groep.

Waarom isoleren

Nynke is met goede redenen gaan isoleren. Nynke: ”We moeten natuurlijk met z’n allen minder CO2 uitstoten. We willen besparen op ons gas en dat begint met isoleren. Persoonlijk gingen we ook voor ons woongenot en lage energiekosten.”

Glasisolatie

“We hebben gekozen voor glasisolatie omdat dat voor ons de beste optie was. We hebben geen kruipruimte, dus vloerisolatie kon niet. Ze zijn komen kijken voor spouwmuurisolatie. Bij ons zou het dan gaan om na-isolatie, maar dat bleek in ons geval geen goede optie.”

Een warmtescan liet hetzelfde zien. Ze leende een warmtecamera van het buurtteam. “Je ziet precies waar de warmte weglekt. En dat was bij ons de ramen. Overduidelijk.”

“Glasisolatie was met het minste gedoe en de minste kosten de hoogste opbrengst voor ons. Je kunt niet alles tegelijkertijd. Het dak willen we op een later moment doen.”

HR++ glas

De overstap van dubbel glas naar HR++ glas geeft het grootste verschil. Nynke had beneden alles dubbelglas. Dat is nu HR++ glas. “Dan hoef je de kozijnen ook niet te vervangen. Boven hadden we nog op sommige plaatsen enkelglas, dus dat hebben we ook laten vervangen door HR++ glas.”

Genieten van je huis

En het woongenot is zoveel hoger dan voor de isolatie. “We merken echt het verschil. Het voelt veel comfortabeler. Het is jammer dat we de energierekening niet echt kunnen vergelijken met die van vorig jaar. We zijn zoveel meer thuis geweest door corona dat we ons huis heel anders zijn gaan gebruiken.”

Binnen een dag

We horen wel eens dat mensen bang zijn dat ze lang in de rotzooi zitten. Nynke: “Ik heb het bedrijf binnengelaten en heb die dag boven gewoon thuis kunnen werken. Ik weet niet meer precies hoelang, het duurde, maar binnen een dag was het glas vervangen.” 

Nynke geeft toe dat we nog wel dat ze nog wel de kozijnen waar het glas is vervangen moet schilderen. “Wij hebben houten kozijnen, maar het installatiebedrijf gaf aan dat ze nog echt te goed zijn om nu te vervangen. Het blijft een afweging wat je wel en niet doet. Advies daarbij is altijd heel fijn.”

Op een presenteerblaadje

“Het samen inkopen gaf ons het gevoel dat we het niet alleen hoefden te doen. Dat is heel fijn. Veel uitzoekwerk werd gedaan en je vertrouwt je teamgenoten dat het de goede beslissingen zijn. Dat de kosten lager zijn (15%!) dan als ik het zelf zou hebben gedaan helpt natuurlijk ook veel! We kregen het eigenlijk op een presenteerblaadje”

Samen isoleren in gemeente Oss

Er is nu een nieuwe actie Samen Isoleren in gemeente Oss. Het regionaal energieloket en gemeente Oss hebben het uitzoekwerk al gedaan. Het is mogelijk om in te schrijven voor vloer-, bodem-, dak-, muur- en net als Nynke glasisolatie. Hier vind je meer informatie.