Joost en Bart zijn in 2017 gestart met het besparen van energie met hun eigen huis. Ze hebben het goede voornemen ook echt uitgevoerd.

“In het najaar van 2017 zijn we begonnen met het plaatsen van 13 zonnepanelen. We hebben dit helemaal laten verzorgen door Zonneplan, zodat we daar zelf praktisch geen omkijken naar hebben gehad.”

“Met de zonnepanelen besparen we op elektriciteit. Gemeente Oss bood toen de mogelijkheid van een duurzaamheidslening. We leenden het geld en de maandelijkse aflossing van die lening is zo’n 40% lager dan de besparing op elektriciteit.”

“In 2018 en 2019 hebben we stap voor stap halogeenverlichting vervangen door LED verlichting en afgelopen jaar hebben we het wat grootschaliger aangepakt.”

Samen isoleren

Joost en Bart waren begin 2020 bij een bijeenkomst in de wijk, van Buurkracht, over energiebesparende maatregelen. Omdat ze toch al langere tijd de keuken wilden vervangen en de benedenverdieping anders wilden indelen hebben ze dit jaar meegedaan aan het project Isolatie. Wat ze hebben aangepast lees je hier.

Wij werken beiden in het onderwijs en we dragen de jonge generatie een warm hart toe. Daarom vinden we het belangrijk ons steentje bij te dragen aan verduurzaming”.

Het goede voornemen om duurzaam te verbouwen

“Wij wonen sinds 2009 in ons huis en we wilden eerst de eerste etage (m.n. badkamer) en de tuin aanpakken. In de jaren daarna kregen we het plan om de indeling van beneden, bijkeuken, keuken en garage te veranderen.”

“Wij werken beiden in het onderwijs en we dragen de jonge generatie een warm hart toe. Daarom vinden we het belangrijk ons steentje bij te dragen aan verduurzaming. En laten we eerlijk zijn, het is ook fijn om lagere maandlasten te hebben voor energie.”
 
“We genieten nu letterlijk en figuurlijk van een warm huis, zonder dat we ons schuldig hoeven te voelen over energieverbruik. We hebben door de laatste aanpassingen meer wooncomfort gekregen en de nieuwe kozijnen zijn makkelijker te onderhouden. Dat maakt de langere  terugverdientijd van de aanpassingen wat minder belangrijk.”

We genieten nu letterlijk en figuurlijk van een warm huis, zonder dat we ons schuldig hoeven te voelen over energieverbruik.

Duurzaam in december

Kleine maatregelen zijn ook mogelijk in de maand van de goede voornemens. Bij Bart en Joost is de kerstverlichting volledig LED. “We hebben daarbij gekozen voor een wat zwaardere kwaliteit, zodat we niet steeds verlichting hoeven te vervangen. Ook dat is een overweging vanuit duurzaamheid.”

We krijgen ieder jaar leuke complimenten over onze versiering.

“Verder maken we gebruik van op afstand bedienbare schakelaars, zodat we alles met één druk op de knop gelijktijdig aan of uit kunnen zetten. Dat voorkomt dat lampen onnodig blijven branden en het is comfortabel in het gebruik. Wij kiezen steevast voor licht met een temperatuur van 2700 Kelvin (de kleur van halogeen), zodat de verlichting warmte en rust uitstraalt. We krijgen ieder jaar leuke complimenten over onze versiering.”

Deze winter

“Wij dachten altijd dat je met vloerverwarming een warme vloer zou krijgen. Dat is helemaal niet zo, de vloer voelt lauw aan. Toch is het in huis heerlijk warm en heb je nooit meer last van koude voeten. Door de isolatie kost het veel minder moeite de warmte in huis vast te houden.“

Komende zomer

“We verwachten dat we in de zomer de warmte beter buiten kunnen houden. Met de nieuwe kozijnen hebben we gekozen voor meer glas en dat zorgt voor meer licht in huis en een betere verbinding met de tuin. De keuken is inmiddels een favoriete plek in huis. Je baadt daar letterlijk in het licht en het voelt alsof je in de tuin zit.”

Tips voor goede voornemens

Er zijn allerlei initiatieven om je te helpen bij het nemen van duurzame maatregelen.

 • Voor Joost en Bart was de voorlichtingsavond van Buurkracht een goede start.
 • Kun je nu niet meteen investeren, dan is er de optie van de duurzaamheidslening. Omdat de kosten daarvan laag zijn, kan het mogelijk zijn om je maandlasten te verlagen al tijdens de looptijd van de lening.
 • Overleg met je buren om eventueel dingen samen aan te pakken.
 • Als je tenminste twee energiebesparende maatregelen treft, bestaat er de mogelijkheid om daarvoor gebruik te maken van de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Voor meer info kun je kijken op www.rvo.nl onder het kopje “Particulieren”.

2020 bij Bart en Joost

De volgende werkzaamheden zijn (of worden) uitgevoerd:

 • Dakisolatie zolder met ISO Easy panelen. Dit zijn schuimpanelen (PIR) van 8 cm. dik met een kant-en-klare afwerking aan de binnenzijde.
 • Verbeteren dakisolatie plat dak op keuken met PIR panelen van 8 cm. dik.
 • Spouwmuurisolatie met Envirofoam.
 • Kozijnen benedenverdieping zijn vervangen door kunststof kozijnen met triple glas.
 • Standaard dubbel glas uit 1985 in deuren benedenverdieping zijn vervangen door HR++ glas.
 • Kozijnen bovenverdieping zin vervangen door kunststof kozijnen met triple glas.
 • Standaard dubbel glas uit 1985 in deuren en VELUX ramen bovenverdieping zijn vervangen door HR++ glas.
 • Cv-ketel is vervangen door cw5 HRE-ketel.
 • Aanbrengen vloerverwarming benedenverdieping.
 • Vervangen van de keuken en daarmee koken op inductie i.p.v. gas, alsmede het vervangen van alle apparatuur door energiezuinige alternatieven.
 • Resterende halogeenverlichting vervangen door LED verlichting.