‘Mensen gaan alleen verduurzamen als er een integrale aanpak komt’

Een bewoner uit Oss, die op meerdere vlakken duurzaam in het leven staat. Dat is Harry Lutgerink. Nadat hij bij Defensie de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, was op de bank zitten geen optie. Nee, sindsdien houdt Harry zich bezig met het begeleiden van senioren. “Helpen bij het gebruik van hun computer bijvoorbeeld. Maar ook uitleggen hoe de smartphone werkt. En soms ook nog wel eens wat administratieve taken.” En daarnaast maakt Harry deel uit van buurtteam Ussen/Loovelt dat met hulp van het landelijke Buurkracht-initiatief diverse duurzame projecten in zijn buurt opstart. “Twee jaar geleden hebben we een zonnepanelenproject uitgerold. Dat is inmiddels afgelopen. Nu zijn we bezig met een nieuw project: Project Isolatie.”

‘We hebben het Project Isolatie verlengd tot eind 2020. Andere buurten en dorpen in de gemeente Oss kunnen trouwens ook meedoen! Met de inmiddels tot 30% verbeterde subsidieregeling SEEH – die ook tot eind 2020 verlengd is – is nú de kans om je huis te isoleren.’

Isoleren tot einde van het jaar

Waarom is er aandacht voor isoleren binnen jouw wijk en waarom is het project verlengd? “Het project had eigenlijk al afgerond moeten zijn, maar ja, Corona gooide roet in het eten. Daardoor hebben nog te weinig mensen meegedaan. Eerder hebben we al een zonnepanelenproject geïntroduceerd. Daar hebben wel veel buurtbewoners aan meegedaan. Zonnepanelen spreken toch meer tot de verbeelding dan isoleren. En het maakt ook minder uit in wat voor type huis je woont. Je legt de panelen op je dak en je kunt opwekken. Maar bij isoleren hangt het er weer vanaf hoe oud je huis is en of er al – een beetje – geïsoleerd is. Maar isoleren is wél heel erg belangrijk. Alles wat je (bij) isoleert, geeft direct resultaat op je energierekening en wooncomfort. Daarom hebben we besloten tot einde van het jaar door te gaan om dit project onder de aandacht te brengen. Níet alleen binnen onze eigen buurt, maar ook de buurten en dorpen daarbuiten.* Zolang het maar tot de gemeente Oss behoort. En dat komt goed uit, want de tijdelijke (landelijke) subsidieregeling waar mensen gebruik van kunnen maken, loopt óók tot einde van het jaar. Tijd om door te pakken dus!”

* Binnenkort vertellen Harry en zijn buurtteam-collega’s meer over het Project Isolatie in Ussen/Loovelt.

Verduurzamen? Neem mensen bij de hand

Wat heb je in je eigen huis al gedaan om te verduurzamen? “Er liggen zonnepanelen op het dak. En we hebben de spouwmuren laten bij-isoleren. En de vloer is geïsoleerd. Ook hebben we nu vrijwel overal HR++ glas. Stap voor stap pakken we dit soort dingen aan. Ons wooncomfort wordt er beter van, het zorgt voor een stukje waardevermeerdering van en energielabel voor de woning en we dragen ook ons steentje bij aan een beter milieu. Helaas kan ik dat niet van iedereen zeggen. Het percentage mensen dat hun woning verduurzaamt, is nog steeds te laag. Waarom ze dat niet doen? Lastig te zeggen. Sommigen leven in het nu en denken aan wat ze nú willen. Het beetje reserve dat ze op de bank hebben bestaan investeren ze dan liever in een nieuwe wasmachine of auto.

Anderen hebben er überhaupt de financiën niet voor of hebben zelfs schulden. Maar als ze nou eens zouden weten dat er subsidies en een duurzaamheidslening zijn? En dat ze op die manier tóch kunnen investeren in duurzamer leven én dus een lagere energierekening, dan weet ik zeker dat ze het zouden doen. Maar ja, niet iedereen weet van het bestaan van dat soort zaken af. Als ze er al over horen, dan krijgen ze vaak een algemeen verhaal voorgespiegeld, niet toegepast op hun eigen situatie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het aanvragen van maatregelen en het invullen van documenten! Dan haken de meesten af hoor! Te ingewikkeld! Eigenlijk moet er een integrale aanpak komen: uitleggen over de mogelijkheden, dan helpen bij het (laten) doen én ook uitleggen over de kosten en financieringsmogelijkheden. Uitleg over het hele pakket dus, van begin tot eind. Zeg maar vergelijkbaar met wat ik bij senioren doe: ze bij de hand pakken, laten zien en voordoen.”

‘Aanvragen van maatregelen en invullen van documenten is vaak veel te ingewikkeld.’

Paar extra zonnepanelen

Harry heeft nog wel een paar wensen op zijn lijstje. “Ik zou mijn dak nog willen isoleren. Dat is best duur om te laten doen, dus ik denk dat ik het zelf oppak. Is niet zo moeilijk. Op de website van Milieu Centraal staat best veel handige informatie over zelf je dak isoleren. En ik heb nóg een wens…. een elektrische auto! Ik denk dat we daar nog even mee moeten wachten. Het kleine model dat we zoeken, vergelijkbaar met onze huidige Kia Picanto, bestaat nog niet. Hij moet betaalbaar en een voldoende afstand kunnen rijden. Maar als er over een tijdje dan zo’n elektrische auto voor de deur staat, dan wil ik natuurlijk ook een eigen laadpaal. Betekent dat ik nog wel een paar extra zonnepanelen op het dak ga leggen. Ben ik straks zelfvoorzienend. Mensen bij mij in de buurt kopen steeds vaker een elektrische auto. Weet je trouwens wat ik bijzonder vind? Dat ze daarnaast wel in energieslurpers investeren, zoals een airco. Omdat het ’s zomers zo heet wordt in Nederland, is de redenatie. Maar energie besparen door je muren beter te isoleren – waarmee je de warmte buiten houdt – én zonnepanelen op je zonnige dak plaatsen – waarmee je je eigen energie opwekt, ook voor zo’n airco en elektrische auto – dat doen ze dan niet?! Beetje krom, en zonde.”

Subsidie

Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor een tijdelijke Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner? Je komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als je minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 hebt uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk tot ongeveer 30% verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd. Woon je in een huurwoning? Vraag dan aan jouw verhuurder wat er de komende jaren op de rol staat om jouw woning (verder) te verduurzamen.