Wat lever dat nu op, van het gas af. “Nou afgelopen winter hebben we 222,- bespaard“, berekende Ria.

Jan en Ria wilden verbouwen en waren dus op zoek naar hoe dat het beste kon.

“Een van de grote problemen was dat we lang geleden een stuk woonkamer hebben aangezet. Dat deel werd nooit goed warm. Het deed er wel twee uur over om van 18 naar 21 graden te gaan.”

Jan en Ria

Verwarmen zonder gas

Toen ze op zoek gingen om de woning weer te verbeteren hoorden Ria en Jan dat het veel geld en moeite zou kosten om dat deel van de woonkamer ook goed warm te laten worden. “En toen vertelde onze zoon dat we eens na moesten denken over een airco. De echt goede airco’s kunnen namelijk ook verwarmen.”

In drie maanden scheelde het Jan en Ria € 222,-

Waarom nog gas?

Na onderzoek bleek dat ze met die airco’s eigenlijk helemaal geen gas meer nodig hadden. “Dus er is een warmtepompboiler gekomen voor de douche, een boiler in de keuken en een airco in de woonkamer.”

Wat levert gasloos op?

Ze zijn in april 2021 precies een jaar geleden van het gas afgegaan. “Dus we kunnen nu echt een jaar vergelijken. Zo hebben we in de winter echt een verschil gezien.”

  • De energierekening van november 2019 was €175,- en in november 2020 €106,-.
  • In december 2019 betaalden ze €200,-, en in december 2020 €138,-
  • Januari 2020 was de rekening 230,-en in 2021 € 139,-

In deze drie maanden scheelde het Jan en Ria dus € 222,-

‘Bijverwarmen’

Boven verwarmden Ria en Jan eigenlijk al nooit, maar er is voor de zekerheid een airco opgehangen in de slaapkamer. Ria: “Als het nodig is kan daar dan snel even verwarmd worden.”

Jan vult aan: “Ja, in de gang hebben we een infraroodverwarming gehangen, als het daar 13 of 14 graden is, is de overgang van woonkamer naar gang niet zo groot. Dat is wel zo lekker.

Ria geeft aan dat binnenkort de badkamer vernieuwd wordt. “Daar komt ook een infrarood te hangen, om het wat behaaglijk te maken.”

Maar wat koste het nu allemaal?

Twee airco’s van €1580,- en €2640,-. Jan: “Dit zijn wel echt de beste van de beste airco’s.” De  warmtepompboiler koste € 1730,-. “De subsidie en de installatie waren allebei 650,- dus ie vallen tegen elkaar weg”, zegt Ria.  En de infraroodverwarming was 170,-.

“Dat is best een investering”, maar we gingen toch verbouwen. We woonden gewoon net niet helemaal lekker. En we zouden de bestaande verwarming helemaal moeten verbouwen om het goed te krijgen. Jan is nu 6 weken met pensioen. Ons energiegebruik gaat dus omhoog. We zijn daarom erg blij dat we nu goedkoper wonen èn meer kunnen genieten van ons huis.”

Ria

Deel jouw tip!

Heb jij een tip over hoe je energie en dus geld bespaart? Laat het ons weten en maak kans op het Osse Monopolyspel.  Hier lees je hoe!