Het Wilde Westen getransformeerd naar groenzone


Uhm, het Wilde Westen? “Nou daar leek het hier inderdaad wel op”, aldus Jolanda Vossenberg uit de Schadewijk in Oss. Ze heeft het over “die lelijke ijzeren palen” die tot een half jaar geleden de afscheiding tussen de stoep en het huis bij haar in de straat ontsierden. “Alsof je daar je paard aan moest vastbinden.” Al een paar keer hadden Jolanda en haar buren bij BrabantWonen, hun woningcorporatie, gevraagd of dat nou niet anders kon. “Want van een beetje groen fleurt de hele buurt op, toch?” BrabantWonen gaf gehoor aan de wensen en er werden geveltuintjes gemaakt.

Een geveltuin is bestemd voor mensen die in een eengezinswoning of een appartement op de begane grond wonen, geen voortuin hebben, maar wel over voldoende ruimte beschikken om een groenstrookje aan te leggen. Het is het stukje grond voor de woning, dat nog net geen openbare weg is. “Een minituintje, van drie meter breed en 40 centimeter diep”, aldus Jolanda.

“Ik geef mijn geveltuintje maar één keer per week water.”

Plantjes gekregen

Samen met medewerkers van BrabantWonen en buurtgenoten die ook een geveltuintje wilden, zijn de tuintjes begin 2020 in één dag aangelegd. “Samen de mouwen opstropen, die lelijke palen eruit slopen, een paar tegels verwijderen, de ondergrond klaarmaken en hoppa, er meteen plantjes in gezet.” Meteen aanplanten? Dat heet doorpakken! “Zeker. Want anders waren het waarschijnlijk zanderige stroken gebleven. Dus BrabantWonen had, heel slim, een lokaal tuincentrum gevraagd met een vrachtwagen voor te rijden. We mochten per huishouden zo’n vijf tot zes plantjes uitzoeken. Hoe gaaf is dat!”

Hydrokorrels houden vocht vast

“Wat er in mijn tuintje staat? Jeetje, dat moet je me niet vragen. Zulke groene vingers heb ik nou ook weer niet. Mooie vaste planten, dat zijn het. Flink gegroeid al! En die heb ik in het voorjaar aangevuld met een paar eenjarige, fleurige plantjes. Spaanse Margrieten en Vlijtige Liesjes, dat weet ik dan weer wel.”

En Oss Schakelt Door weet toevallig dat Vlijtige Liesjes héél veel water nodig hebben. Geheel passend in het thema van deze maand, water besparen, is het dan ook logisch dat we vragen: Jolanda, sta jij iedere dag met de tuinslang je Vlijtige Liezen water te geven met kraanwater? “Nee joh. Ik geef de plantjes één keer peer week water met de gieter. Dat is alles.” Maar…hoe dan? “Ik heb de mazzel dat mijn tuintje aan de schaduwzijde van de straat ligt. Verder heb ik grind tussen de plantjes gestrooid,. Dat staat mooi en het regenwater loopt daardoor niet meteen de stoep op, maar langzaam weg tussen het grind en de plantjes. En…ik heb nog een tip: hydrokorrels. Die heb ik tussen het grind door gestrooid, want die korrels houden vocht vast. De plantjes blij, ik blij. Dus zo probeer ik toch een beetje op het watergebruik te letten. Alle beetjes helpen.”

“Alle beetjes helpen.”

Aanblik en privacy verbeterd

Jolanda is blij met haar geveltuintje. Volgens haar verbetert het de aanblik van de straat en haar privacy. “Iedereen wordt toch blij van een beetje groen in de stad? Staat veel vriendelijker dan alleen dat beton. En ook fijn dat mensen niet meteen met hun neus aan het raam kunnen staan.” Of er nog verbeterpuntjes zijn? “Ja, zou leuk geweest zijn als alle buren meegedaan hadden. Maar misschien gaan ze dat nog doen, want wie wil nou niet zo’n mooi tuintje!”

Ook een geveltuintje?

Wil jij ook een geveltuintje aanleggen voor je woning? Neem dan eerst contact op met de wijkbeheerder of de huismeester van jouw woningcorporatie. Deze kan precies vertellen wat wel en niet mogelijk is en denkt graag mee.