Stefan van der Velden doet al een aantal jaar mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Na een paar jaar online vragen beantwoorden is het fijn dat het nu weer persoonlijker kan. Wie inspiratie op wil doen of zijn woning gaat verduurzamen kan dit huis, en vele anderen, op 28 oktober en 4 november bezoeken.

Wil jij ook je ‘buren’ adviseren over energiebesparing?
Heb je kennis en ervaring te delen over jouw huis?
Doe ook mee!
Net als Stefan.

Vier jaar geleden werd Stefan ook al bevraagd over zijn huis en deelnamen. We delen nu een update.

Het gezin Van der Velden kocht een jaren ‘70 woning in Oss die vrijwel zeven jaar leegstond. In oktober 2017 begon het sloopwerk en in februari 2018 was de woning duurzaam opgeknapt. Het gezin met drie kinderen van nu 16, 14 en 12 jaar oud. Het huis is dus al enige tijd geleden verduurzaamd.

Tijden veranderen, maar je beginnen doe je nooit te vroeg

De tijden zijn wel veranderd zegt Stefan: “Ik moest toen echt moeite doen om een hybride warmtepomp te ‘mogen kopen’. Omdat de CV vervangen veel makkelijk is en de warmtepomp installeren veel tijd kostte was het toen nog geen standaard aanbod van installateurs. Ik heb echt hard moeten zoeken. Het is nu, 5 jaar later, zoveel makkelijker om een installateur te vinden. Ik ben er wel al jaren blij mee dat ik me niet uit het veld heb laten slaan.”

We horen vaak dat er mensen twijfelen over wanneer je nu moet beginnen, omdat de techniek zich zo snel ontwikkelt. Stefan: “Dat klopt, maar je kunt eigenlijk niet te vroeg beginnen. Nu beginnen levert gewoon meteen voordeel op. Wij hebben onze investeringen nu al jaren terugverdiend. En dat gaat steeds sneller. Het afgelopen jaar gebruikten we 347 kuub gas. Voor een vrijstaand huis met een gezin van vijf, vind ik dat weinig.”

Meteen goed doen

Bij Stefan was het startpunt om te gaan verduurzamen duidelijk. Ze kochten een huis. Het huis was in redelijke staat, maar was niet gemoderniseerd. Stefan vertelt: “De hele woning moest gestript en opgeknapt worden. Dan sta je voor de keuze: ga je het duurzaam doen of niet?” Het besluit was snel gemaakt. “Als je opnieuw begint is de meerprijs van een duurzaam huis redelijk beperkt. Dus ja, waarom niet?” vervolgt hij. Na veel sloopwerk en vijf grofvuilcontainers later kon de echte renovatie beginnen.

Glasisolatie

Allereerst legden ze vloerisolatie en vloerverwarming aan, gevolgd door een renovatie van de badkamer en het plaatsen van aluminium kozijnen en tripleglas. “Waarom tripleglas?” vraagt Stefan zich hardop af. “Ten opzichte van HR++-glas verdien je het niet snel terug. Maar als we dan toch bezig zijn, willen we het meteen goed doen.” In de grote schuifpui in de woonkamer hebben ze het dubbelglas laten zitten. Om een kostbare investering te voorkomen hingen ze daar isolerende gordijnen op. “Een simpele keuze, maar het werkt erg goed”, verklaart Stefan.

Tijdens de duurzame huizenroute bespreekt Stefan deze stap vaker. Nu vijf jaar later merk je twee dingen. Door vooral dat glas hoeft de verwarming boven eigenlijk nooit aan. En als we nu hadden gekozen hadden we meer zonwerend glas gekozen.

Een route uitstippelen

De voor- en nadelen van het glas wat geplaatst is, maakt duidelijk dat het belangrijk is om een route uit te stippelen. En breed te kijken. Wat wil je voor elkaar krijgen? “Bij ons is dat, een zo laag mogelijke energierekening. Onze kosten zaten bij de verwarming. Het totaal plaatje bij de verwarming is dus 1. Het gebruik van je verwarming. 2. Het systeem, bij ons nu dus een hybride warmtepomp en 3. De isolatie die het mogelijk maakt om de verwarming zo min mogelijk te gebruiken.”

Dak

Over momenten van aanpak gesproken. Tijdens een storm, tijdens de verbouwing, op 18 januari 2018 vloog vrijwel het volledige dak van de woning. “Uit nood hebben we een nieuw dak laten leggen. Toen is er direct dikkere isolatie aangebracht met een licht grijze bitumen laag”, vertelt Stefan. “In de winter houdt dit de warmte beter binnen en door de lichtgrijze afwerking wordt het ’s zomers minder warm.”

Vooruit denken

Op het dak liggen inmiddels 38 zonnepanelen. “We hadden er eerst 16. Toen kwam de hybride warmtepomp, daarom hebben we uitgebreid naar 30. Nu, met een elektrische auto, hebben we er 8 bij laten leggen.”

“Meteen vanaf het begin heb ik rekening gehouden met de mogelijkheid om meer zonnepanelen bij te leggen. Je moet vooruit denken. Nu heb ik mijn zonnepanelen terugverdiend en heb ik dus gratis stroom en een warm huis in de winter.”

Stefan denkt zelf ook al vooruit. “Op dit moment ben ik vooral nieuwsgierig naar opslag van energie. Wat gaat daar mogelijk in zijn? Maar ik ben ook benieuwd naar hoe het zou zijn om totaal van het gas af te gaan. Voor dat laatste stukje lijken de investeringen nu erg hoog. Ik hou het allemaal een beetje in de gaten nu. Want ja, zoals ik al zei, starten is op ieder moment goed.”

Gebruik je boerenverstand

Stefan adviseert woningeigenaren met duurzame plannen om eigenwijs te zijn: “Gebruik je gezonde boerenverstand. Het advies dat bedrijven geven is niet altijd in jouw voordeel.”

En verder zegt hij: “Praat met andere mensen of huur een onafhankelijk iemand in. Je kunt verschillende afslagen nemen, maar kies wat bij je past. Ik ben graag die onafhankelijke persoon tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Zie ik je 28 oktober of 4 november?”