“Als het regent zijn de tanks binnen zes minuten vol”

Tweeëneenhalf jaar geleden verruilden Truus Lucassen en haar vriendin Karin Vocking het centrum van Utrecht voor Deursen-Dennenburg. “Hier vonden we een groot jaren ’70-huis met dito tuin. Ik was bang dat mijn vriendin, een echte Utrechtse, de stad zou gaan missen. Maar in tegendeel, we zijn hier ontzettend blij mee!” Het huis valt op door de designregenton van vierhonderd liter in de voortuin. In de achtertuin wordt nog eens 2300 liter water opgevangen via grote IBC-tanks, oftewel Intermediate Bulk Container, die in een stalen framewerk staan. “Ik woon naast een oude showroom met een enorm dak, waarvan de waterafvoer zich in mijn tuin bevindt. Als het regent zijn de tanks binnen zes minuten vol. In de afvoerpijpen heb ik gaatjes geboord, zodat het water via de pvc-buizen gedoseerd de tuin in loopt en niet terugvloeit het riool in.”

“Dankzij mijn tanks kan ik veel met regenwater doen en gebruik ik geen grondwater. Ik was er ook de auto mee. En de hond vindt het heerlijk om te drinken. Ik wil er ook nog de wc mee doorspoelen.”

Geen grondwater

Truus en Karin gebruiken het regenwater met name om hun permacultuurtuin van 1100 m² van  water te voorzien. Daarin verbouwen ze groenten en fruit op duurzame wijze. Perma is een manier om de tuin en omgeving zo praktisch, efficiënt, natuurlijk en mooi mogelijk in te delen. Daarbij staat samenwerken met de natuur centraal. “Ik kijk welke gewassen goed combineren voor een biologisch evenwicht. Daarmee zorg ik er bijvoorbeeld voor dat ongedierte niet op bepaalde gewassen gaat zitten, zodat ik geen gif hoef te spuiten.”

Het huis waar de vriendinnen wonen ligt hoog en droog op zandgrond. “Met dat weer van de afgelopen zomers staan de planten hier al gauw uit te drogen. Dankzij mijn tanks kan ik veel met regenwater doen en gebruik ik geen grondwater. Ik was er ook de auto mee. En de hond vindt het heerlijk om te drinken. Ik wil er ook nog de wc mee doorspoelen. Belangrijk vind ik het om niet teveel te onttrekken aan de natuur. Alleen als de tanks leeg zijn, sluit ik de grondwaterpomp aan. Drinkwater gebruik ik niet voor de tuin. Mijn waterverbruik is erg laag.”

Twee minuten douchen

Binnenshuis zijn de vriendinnen tevens zuinig met warm water. “Als ik douche zeep ik me eerst helemaal in, ik spoel me binnen twee minuten af en ga er dan weer onder uit. Eens per week was ik mijn haren.” Wat opvalt is dat in de keuken geen mengkraan aanwezig is, zodat ze alleen warm water gebruiken als het nodig is. Ook als de wasmachine aan gaat proberen ze energie te besparen, door bijna altijd op 30 graden te wassen. “Daar wordt het ook schoon mee. En daarna hang ik de was buiten of op zolder. Ik heb geen droger, daar slijten je kleren alleen maar meer van.”

Tweedehands

Truus en Karin zijn zuinig op hun kleding, maar ze vinden het ook belangrijk om er goed uit te zien. “Ik koop veel tweedehands en probeer goed te combineren. Ik doe er ook lang mee. Als er een gaatje in mijn sok zit, dan probeer ik dat te stoppen. Maar tegenwoordig zijn die van zulke slechte kwaliteit dat dat niet meer lukt.” Ook de meubels in huis zijn erfstukken of komen veelal van de kringloop. “Als je ze een beetje opknapt, dan kan het er mooi en leuk uit zien.” Volgens Truus is minder kleding en spullen kopen de belangrijkste manier om energie te besparen. “Dat is funest voor het milieu. En als je tweedehands spullen of kleding koopt en er goed voor zorgt, dan kun je daar heel lang mee doen.”