Hallo bewoners van de gemeente Oss,


Daar ben ik weer. Zoals ik jullie in mijn introductieblog al vertelde, ben ik sinds vorige maand vrijwillig energiecoach. Ik zal in mijn blogreeks mijn ervaringen met jullie delen over wat ik meemaak bij families in de gemeente Oss aan hun keukentafel. We gaan in gesprek over energie besparen en water besparen en/of het verduurzamen van hun woningen. In deze blog wil ik jullie meer vertellen over water besparen (red. het thema van juli)

“Water besparen, klinkt logisch maar waar begin ik?”

Uit verschillende bronnen blijkt dat we per dag per persoon gemiddeld ruim 120 liter water gebruiken. Het meeste water wordt gebruikt voor wassen, schoonmaken en het doortrekken van de wc. Wat ik voor mezelf ook altijd probeer te doen is het makkelijk proberen uit te leggen. Dat begint met de cijfers*:

  • Douche: 45 liter
  • Toilet: 37 liter
  • Wastafel: 5 liter
  • Wasmachine: 14 liter
  • Afwassen met de hand: 5 liter
  • Afwasmachine 10 liter
  • In bad gaan: 1,6 liter
  • Kleding wassen (hand): 1 liter
  • Drinken: 1 liter
  • Eten koken: 1 liter
  • Overig: 3 liter

*: gemiddeld waterverbruik per persoon per dag:

Een en ander is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijk verbruik en gezinssituatie. De grote ‘boosdoeners’ zijn dus douchen, toiletteren en de huishoudelijke apparaten die water verbruiken.

“Minder water gebruiken? Ik ga echt niet korter douchen hoor!”

Toch is wassen, waaronder douchen, één van de grootste veroorzakers van een hoog watergebruik. Zeker door de trend van regendouches. Heerlijk om onder te staan, maar deze kunnen wel 20 liter per minuut aan water verbruiken. Als je dus om de dag 10 minuten onder een regendouche staat dan verbruik je op jaarbasis ongeveer 50.000 liter water. Elke dag 1 minuut korter, betekent 2.500 liter water minder per jaar. Dat zijn toch forse getallen, of niet?!  Gebruik als hulp een kookwekker of de timer op je telefoon. Die heb je toch al in huis.

Het loont dus om voor een waterbesparende regendouche te gaan, hiermee  bespaar je minimaal 50% op je waterverbruik. Er zijn waterbesparende regendouches verkrijgbaar met een doorstroming van 9 liter per minuut. Heb je geen regendouche, maar een normale douche? Nog beter! Want er zijn waterbesparende douchekoppen verkrijgbaar met 5 liter doorstroming per minuut.

De prijs van water is naar verhouding (nog) niet duur in Nederland, dus daar zit niet echt de grote besparing. Maar waar wél de besparing in zit, zijn de kosten van het gas dat je nodig hebt voor het verwarmen van je douchewater. We kunnen dus niet op deze voet doorgaan, omdat het water anders wel duurder gaat worden. Jaarlijks verbruikt een gemiddeld huishouden zo’n 450 m3 gas om drinkwater te verwarmen.  Dat kost ongeveer € 315, wat in een meergezinshuishouden nog veel meer is. Door waterbesparende (regen-) douchekoppen zul je behoorlijk op je gasverbruik besparen. Heb je een bad? Prima, maar een bad vullen met warm water verbruikt twee keer zoveel water in vergelijking met 5 minuten douchen. Dus pak toch bij voorkeur de douche. Je kunt natuurlijk ook je douche- of badwater delen, net als vroeger. Bespaar je nog eens de helft van het waterverbruik mee.

“Ik douche niet zo vaak, want ik was mezelf vaak voor de wastafel”

Ook dat is prima, ieder zijn ding. Let wel op. Een andere grote boosdoener bij wassen is het laten doorlopen van de kraan tijdens het inzepen, tanden poetsen of scheren. Dat is heel verleidelijk, maar daardoor verdwijnt er zo’n 20 liter per minuut in het putje. Dat is echt zonde. Je kunt dit voorkomen door waterbespaarders (doorstroombegrenzers) in je kranen aan te brengen. Dan zakt het verbruik naar 7,5 liter per minuut per kraan. Deze begrenzers zijn voor een paar euro te koop. Ook kun je de perlator in je kraan vervangen door een waterbesparend exemplaar. De perlator is het mondstukje van de kraan en voegt extra lucht toe aan het water. Daardoor lijkt het alsof er meer water uit de kraan komt.  Let ook op de lekkende kranen. Een flinke druppelende kraan kan 15.000 liter water per jaar (!) verkwisten en dat door een paar druppels.

“En hoe zit het met mijn was- en/of vaatwasmachine?”

Ook daar valt veel water te besparen. Is je wasmachine aan vervanging toe, dan is dat het moment. Overweeg om minimaal voor een apparaat te gaan met een A-label of hoger. Een energiezuinige wasmachine verbruikt per kilogram was gemiddeld 6 liter water, terwijl een niet zuinig ouder apparaat gemiddeld 14 liter verbruikt. Bij een trommelinhoud van 8 kilo is dat 48 liter tot maar liefst 112 liter, elke keer als je de wasmachine aanzet. En als je wast, doe dit dan met een volle trommel. Bespaar je het  nodige water en energie mee. Dit geldt ook voor vaatwasmachines. Oude vaatwassers (uit jaren 90) verbruiken zo’n 25 liter per wasbeurt, maar de nieuwe zuinige types zo’n 9 liter. Zet de vaatwasser ook pas aan als deze helemaal vol is. Met deze tips schiet het besparen al lekker op, niet? Maar je kunt nog meer doen!

“Het toilet… David, je gaat toch niet zeggen om niet door te spoelen?”

Nee, zo erg zal het niet worden. Maar we gebruiken toch zo’n 30% van ons water voor het doorspoelen van het toilet. Ook hier geldt, ben je eraan toe om het toilet te vervangen, dan is dát het moment. Oude stortbakken hebben een veel groter reservoir dan nieuwe. Daarnaast beschikken nieuwe stortbakken ook over een knop voor ‘kleine’ en ‘grote’ boodschappen. De bespaarknop voor de kleine boodschappen bespaart de helft van het watergebruik. Gebruik dus indien mogelijk zoveel mogelijk de kleine knop. Wat ook helpt is om niet voor elk wissewasje het toilet door te spoelen. Lekt je stortbak, dan verspil je veel water. Zonde! Kun je beter meteen vervangen.

“En hoe zit het dan met mijn tuin? Ik sproei best vaak tijdens droge zomers”

Bij langdurige droogte, zoals vorig jaar zomer, ontkomen we er niet aan om de tuin regelmatig te sproeien. Er zijn verschillende soorten sproeiers die ieder hun eigen verbruik hebben. Maar ik neem even als voorbeeld een zwenksproeier, die kent iedereen wel. Die sproeit een waaier van water van links naar rechts. Deze verbruiken ongeveer duizend liter per uur. Reken dat maar eens door als half Nederland tegelijk zijn sproeiers aanzet. Dan weet je ook meteen waar de watertekorten vandaan komen. Dus al zou je 25% besparen met een waterbesparende tuinsproeier, dan scheelt dat al enorme hoeveelheden water.

“Gratis water, bestaat dat?”

En dat brengt mij tot de laatste tip. Want dat is gebruik het gratis water van de natuur: regenwater. Een gemiddelde rijtjeswoning in Nederland heeft een dakoppervlak van 25m2. Jaarlijks valt er ongeveer 80.000 liter regenwater  op het dak van zo’n doorsneewoning. Het regenwater dat op het dak valt, kun je opvangen door een regenton te koppelen aan het hemelwater, onderaan bij de regenpijp. Er zijn verschillende grote regentonnen verkrijgbaar tussen de 120 en 200 liter. Met een regenton van 200 liter water bespaar je jaarlijks zo’n 7.000 liter drinkwater. Wie echt vaak zijn tuin wil kunnen sproeien en optimaal gebruik wil maken van het regenwater kan ook kiezen voor het aanbrengen van een ondergrondse regenwatertank met pomp. Deze kunnen voor particulieren tussen de 1.500 en 5.000 liter regenwater opvangen. Voor daken van bedrijfsgebouwen gaan deze zelfs tot 100.000 liter water!

Dus ja, water besparen is écht eenvoudig en levert ook écht wat op. Er valt een hele hoop water te besparen. Van kleine maatregelen – die niets kosten – tot wat grotere maatregelen. Wat je ook doet, het is allemaal mooi meegenomen, want met water besparen, bespaar je ook nog eens euro’s uit in je portomonee.

Voor nu alvast een fijne zomervakantie!

Ik ben er in augustus weer.

David

Wil jij David als energiecoach aan jouw keukentafel? Schrijf je dan nu in voor een keukentafelgesprek