Huurders in gemeente Oss hebben een brief gekregen. Daarmee kunnen ze in de webshop van De Bespaarwinkel voor 45 euro aan kleine energiebesparende maatregelen (KEM) bestellen. De Bespaarwinkel is dan ook de plek om te vragen wat nou de top 5 van energiebesparende maatregelen. We vragen het Raoul Santibanez, mede-eigenaar van De Bespaarwinkel.
De cadeaubon is helaas niet meer aan te vragen
Raoul: “Je kunt energie besparen door te besparen op je gasrekening en op je stroomrekening. Nu de gasprijzen zo hoog zijn, zien we een stijging in bestellingen voor besparing op gas. Voor gas moet je vooral kijken naar je verwarming en je warme water. Vier dingen in mijn top 5 zijn dan ook gericht op je verwarming.”
Radiatorfolie (besparen op gas)
Radiatoren, je verwarming, zitten tegen de muur aan. Veel van de warmte gaat dan ook naar de muren toe. Die warmte wil je binnen hebben! Met radiatorfolie reflecteert de warmte weer naar binnen in plaats van naar de muur.
Raoul: “Het is bewezen dat je 50% minder warmte naar je muren verliest! We hebben het zelf vaker bij mensen thuis gezien. De verwarming was 60,5 graden. de warmte die reflecteerde naar de radiatorfolie. De temperatuur op de folie was 53,7 graden is. De temperatuur van de muur achter de folie was 19,2 graden. Die muur zou dus eigenlijk 53,7 graden zijn! Ongeveer 34,5 graden (53,7 – 19,2) verdween dus niet als verlies.”
Bandagefolie (besparen op gas)
In je radiatoren, je verwarming zit warm water. Dat water loopt door leidingen door je hele huis. Wat jammer is, is dat de leidingen ook warmte verliezen. Daar ontsnapt dus een deel van je warmte! Dit kun je stoppen door je leidingen in te pakken met leidingisolatie.
Raoul: “We zien dat er meer oplossingen zijn om de leidingen te isoleren. Zo kun je isoleren met isolatiekokers voor de leidingen. Wij kijken graag naar de wat compactere oplossing van bandagefolie. Je hebt minder ruimte nodig en de RVS-kleur lijken klanten mooier te vinden.”
“Het grote voordeel van de folie is ook dat je beter kunt afsluiten. We zagen in een test dat de leidingen die helemaal waren ’ingepakt’ ongeveer 20 graden koeler waren dan de leidingen met kokers. De bewoners hadden het niet goed afgesloten.“
LEDverlichting (besparen op stroom)
In bijna iedere woning in Nederland zijn nog steeds halogeenspots. Deze verbruiken circa 35 a 50 Watt per lamp. Vervanging voor een LED lamp van 5 Watt zorgt voor een flink minder stroomverbruik.
Raoul: ”De meest voorkomende typen in huis zijn GU10 en E27. Maar wij kijken graag naar welke lampen je vervangt. Lampen die veel worden gebruikt zouden echt LED moeten zijn. Kijk dus goed naar welk lampen je als eerste vervangt. Ook als ze nog niet ‘op’ zijn, is het meestal beter ze nu te vervangen. Dan bespaar je meer energie dat door te wachten.”
”Het energieverbruik van de lampen is vooral afhankelijk van het vermogen van de lamp. LED lampen hebben minder vermogen nodig en geven veel minder warmte af. Daarom kosten ze minder energie, en bespaar jij op je rekening. En als je denkt, LED lampen zijn duur. Bedenk dan dat een LED lamp wel 15000 branduren heeft en een gloeilamp gemiddeld maar 1000.”
Tochtstrips (besparen op gas)
Warmte in huis ontsnapt door naden en kieren. En de kou komt op dezelfde manier ook weer naar binnen. Bij veel oude deur- en raamkozijnen zijn er vaak daarom problemen met tocht.
Raoul: “We zien gaten en kieren bij oude, maar ook bij nieuwere kozijnen. We adviseren eigenlijk iedereen eens goed te kijken of de kierdichting nog goed is. Met een infraroodcamera bijvoorbeeld.”
“Tochtstrips minimaliseren het verlies van warmte. Hierdoor heb je minder gasgebruik voor je verwarming nodig. Tochtstrips dicht de kieren beter waardoor de kou buiten blijft! Daarmee heb je veel meer comfort in huis. Je woont gewoon lekker en zit niet ‘op de tocht’.
Brievenbusborstel
Heb jij een brievenbus in de deur? Dan heb je dus eigenlijk een tochtgat in de deur! Met een brievenbusborstel hou je de warmte beter binnen en de kou beter buiten. Net als de tochtstrips hierboven!
Raoul: “We zien vaak dat de brievenbusborstels zijn verouderd beschadigd. Een keer vervangen kan zeker de moeite waad zijn.”