Een app om je energieverbruik te zien, oftewel een energieverbruiksmanager. Je ziet zo van dag tot dag hoeveel gas of stroom je verbruikt.

Met die informatie wordt energie besparen een stuk makkelijker. Milieu Centraal heeft de verschillende soorten verbruiksmanagers op een rij gezet. Dit helpt je een goede keuze te maken.

Wat wil je weten van je app?

Wij kijken met name naar wat je wilt weten. Wat als je weet wat je kunt veranderen, kun je gaan veranderen.  Bekijk het gehele artikel op www.milieucentraal.nl

Tip: Let ook hierop!
Je kunt energieverbruiksmanagers grofweg indelen in 2 groepen:
Energieverbruiksmanagers die direct je energieverbruik tonen (P1-systemen)
– Energieverbruiksmanagers die je energieverbruik met vertraging tonen (P4-systemen)

Meer over het lezen van je energierekening. Ontcijfer je energierekening

Welke functies zijn handig?

Wat wil jij weten? Iedere app kan weer andere informatie geven. Kijk goed naar wat jij wilt weten. Dan weet je ook welke app of website* bij kou past.

* Ook de website van, bijvoorbeeld, je energieleverancier kan je informatie geven. Het hoeft geen app te zijn die je gebruikt.

Gas èn stroom zien
Kies je een product dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien? Je kunt namelijk zowel via verwarming en warm water, als via apparaten energie besparen.

Welke langere periodes wil je vergelijken?
Wil je het ene weekend, waarop je kinderen wel thuis zijn, vergelijken met een weekend waarop de kinderen op kamers zijn? Of er voor zorgen dat je de maand november met die van vorig jaar kunt vergelijken? Kies dan een energieverbruiksmanager waarmee je zelf periodes kunt kiezen en vergelijken.

Aflezen per korte periode of moment
Wanneer je preciezer wilt weten waar jouw energie aan op gaat, kijk dan naar een app of website met informatie over het verbruik per dag, per uur of zelfs van dat moment kan weergeven.

Inzicht waar energie aan op gaat
Als je ziet waar jouw gas of elektriciteit aan opgaat, kun je gerichter aan de slag met energie besparen. Er zijn mogelijkheden van een slimme display. Die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt.

Je bespaardoel bepalen?
Hou je wel van een wedstrijd? Ga je fanatiek energie besparen? Of heb je gewoon graag een doel? Kijk dan of er een energieverbruiksmanager is waarin je een streefverbruik of specifieke bespaardoelen kunt opgeven. Je ziet hoe dicht je bij je doel bent en krijgt soms tips om het doel te halen.

Inzicht dat bij jou past
Wat het belangrijkste is, is dat je een app of website kiest die past bij jou en jouw gedrag. Dan maak je er het snelst zo goed mogelijk gebruik van. Doe je alles digitaal op je telefoon? Dan is een app wel zo passend bij jou. Die je bijvoorbeeld je administratie op de laptop of pc? Dan is een website misschien handiger om dan meteen op in te loggen. En wil je juist niet (weer) achter de computer of op internet? Overweeg dan een display (scherm) dat je thuis aan de muur kunt hangen, bijvoorbeeld bij de thermostaat.

Bron: Milieu Centraal