De derde maand van de energiebesparingscampagne Oss Schakelt Door zit er alweer op. In augustus hadden we aandacht voor je was buiten hangen. Daarmee bespaar je energie, want drogers zijn energieslurpers. Omdat er qua energiebesparing nog veel meer mogelijk is kondigden we de EnergyParties van Buurkracht aan. Tijdens een gezellige avond ga je onder begeleiding van een ervaren externe gespreksleider als buurt in gesprek over energie besparen. Online of offline. De challenge van de afgelopen maand was om je daarvoor in te schrijven. Ondanks vele enthousiaste reacties hebben we nog geen inschrijving ontvangen. Meld je dus alsnog aan voor een leerzame EnergyParty! Nodig de buren uit (maximaal 7) en ontdek hoe jullie kunnen verduurzamen.

‘Ik vind het heerlijk om mijn was buiten te hangen. Het ruikt lekker en het strijkt veel makkelijker.’


En de winnaar is….

We ontvingen deze maand weer leuke reacties via de social media kanalen van Oss Schakelt Door, deze keer over het buiten hangen van je was. ‘Je witte was blijft mooi wit als je het droogt in de buitenlucht’, liet Ineke Pathuis uit Oss weten. Daarmee roepen we Ineke uit als winnaar van onze maandchallenge en wint ze een nieuwe droogmolen! ‘Dat komt goed uit’, laat Ineke weten. ‘Mijn huidige droogmolen heb ik al twintig jaar en die heeft zijn beste tijd wel gehad. Van de nieuwe zal ik veel gebruik maken, want ik vind het heerlijk om mijn was buiten te hangen. Het ruikt lekker en het strijkt veel makkelijker. ‘

‘Waar ik denk dat het kan ben ik ermee bezig’, antwoordt Ineke op de vraag of ze nog meer aan energiebesparing doet. ‘Wij hebben een huis uit de jaren 70. Daar mankeerde qua duurzaamheid links en rechts nog wel wat aan. Ik lees er veel over en met sommige tips doe ik wat en met andere niet.’ Inmiddels zijn alle lampen in het huis van Ineke vervangen door LED-verlichting en voldoen de nieuwe koelkast, wasmachine en andere apparaten aan een extra zuinig energielabel. ‘Het enige waar ik niet op bespaar is verwarming. Mijn man is een enorme koukleum en nu ik sinds maart thuiswerk door de Corona-maatregelen heb ik boven op mijn kantoortje ook de hele dag de radiator aan als het buiten koud is. Ter compensatie hebben we alles wat we konden geïsoleerd. De muur was al gedaan toen we het huis kochten. Zelf hebben we het dak geïsoleerd, de ramen vervangen door dubbelglas en rolluiken laten plaatsen.’

In september voorbereiden op isoleren

Wil jij ook isoleren? Dat komt mooi uit, want het besparingsthema voor september is isoleren, bereid je goed voor! Want een lagere energierekening, een beter milieu én meer wooncomfort begint met isoleren. Op die manier verliest je huis in de winter veel minder warmte en hoef je minder te stoken. Wist je dat je met isoleren gemiddeld 17 % warmte/aardgas kunt besparen? Trouwens, je houd niet alleen warmte binnen, maar ’s zomers ook de warmte buiten. Dat kan met vloer-, dak-, muur- en glasisolatie, maar je bereikt ook al veel met kleinere maatregelen, zoals tochtstrips en radiatorfolie. We vertellen je er komende maand alles over, inclusief manieren waarop je isoleren kan financieren. De challenge is om je aan te melden voor een keukentafelgesprek. Een energiecoach komt dan bij jou thuis om te bespreken hoe jij jouw huis kunt verduurzamen. Met daarbij, nu de herfst langzaam maar zeker intrede doet, aandacht voor isoleren. Doe je mee? Uit alle aanmeldingen maken we eind september een winnaar bekend. Dan maak je kans op een extra bouwmarktvoucher.

Energiebesparingskalender

Een jaar lang tonen we op Oss Schakelt Door een kalender met iedere maand een ander besparingsthema. Daar koppelen we iedere maand een challenge aan. Op die manier willen we alle bewoners in de gemeente Oss stimuleren om aan de slag te gaan met energie besparen.