Isoleren, isoleren en nog eens isoleren
Cor Veroude is Energiecoach en legt tijdens het Keukentafelgesprek aan bewoners in de gemeente Oss uit hoe zij energie kunnen besparen. Met zijn jarenlange werkervaring in de energiesector en voorliefde om alle vakliteratuur op het gebied van verduurzamen tot op de laatst punt en komma door te spitten, is Cor de aangewezen persoon om thuis mee in gesprek te gaan. Vanzelfsprekend Corona-proof, oftewel rekening houdend met voldoende afstand en een mondkapje.
“Om met de deur in huis te vallen, dat woord ‘verduurzamen’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Daarom begin ik een Keukentafelgesprek eerst met het uitleggen van het begrip: Wat betekent duurzaam? Het betekent dat mens, economie en milieu exact in balans moeten zijn. Vooral mijn naoorlogse generatie had uitsluitend oog voor mens en economie. Alles moest vooral veel comfort opleveren en niet te duur zijn. Dat het ten koste ging van het milieu, dat namen we op de koop toe. Gelukkig pakken we nu steeds meer het milieu mee, want we realiseren ons nu dat fossiele grondstoffen eindig zijn en dat we onze natuur niet kunnen blijven schaden. Hoog tijd om het tij te keren. Het is nog niet te laat. Maar we moeten nog wél veel doen om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn.
“Duurzaam leven doe je met respect voor mens, economie én milieu. Daarin moeten we een goede balans vinden.”
Luisteren en vragen stellen
Hoe pak je zo’n Keukentafelgesprek aan? “Het begint met luisteren. Ik probeer dan te ontdekken waarom iemand aan de slag wil met energie besparen. Omdat de uitgaven van het huishouden naar beneden moeten, er al op eten en abonnementen bezuinigd is en nu ook de energierekening aan de beurt is? Of omdat iemand een maatschappelijke insteek heeft, omdat hij ook volgende generaties een gezonde wereld gunt? Zo heeft ieder zijn eigen motieven om te willen besparen. Nadat ik dat in beeld heb, ga ik vragen stellen. En de eerste vraag is meestal: hóe is je huis geïsoleerd. 9 van de 10 hebben géén idee.”
Isoleren? “Isoleren ja. Het gaat om isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Maar dan ook echt isoleren! Hoeven we verder nergens meer over te praten”, lacht Cor. “Alle gekheid op een stokje, goede isolatie is écht het belangrijkste. Vergelijk je huis maar met een thermoskan. Stop je er een koel drankje in, dan blijft het koel. Zelfs als het buiten warm is. Zolang je de thermoskan maar dicht laat. Stop je er hete koffie in? Dan blijft de koffie heet, ook als het buiten koud is. Precies…. zolang je de thermoskan maar dicht laat. Zo werkt het ook met je huis. Als je huis in de winter eenmaal op temperatuur is, hoef je eigenlijk de verwarming niet meer te gebruiken. De warmte blijft namelijk binnen. En vice versa in de zomer. Mits je woning goed geïsoleerd is. Maar naast isoleren moet je uiteraard ook ventileren.”
Lekker lang douchen
“Je energierekening splitst zich, zoals je wel weet, in een gas- en elektradeel. De manier waarop je je huis geïsoleerd hebt, heeft direct invloed op je gasverbruik. ‘Mijn gasverbruik naar beneden? Ja graag! Maar ik houd zo van lekker lang douchen’ hoor ik wel eens. Laat ik voorop stellen dat verduurzamen níet betekent dat je op wooncomfort moet inleveren. Absoluut niet. Als jij lekker lang wil douchen, moet je dat vooral doen. Het is mijn uitdaging om uit te leggen hoe je kunt besparen, en zelfs energieneutraal kunnen worden, zonder op comfort in te leveren.”
“Het is mijn uitdaging om jou uit te leggen hoe je energieneutraal kunt worden, zonder op wooncomfort in te leveren.”
“Maar er zijn nog zó veel meer zaken om rekening mee te houden. Als mensen bijvoorbeeld zeggen dat ze HR++ glas hebben, dan kijk ik hoe groot het glasoppervlak is. Wist je dat als je in HR++ glas wil investeren over, bijvoorbeeld, een volle gevelbreedte van 6 meter, dat dat gelijk staat aan de isolatiewaarde van een niet-geïsoleerde spouwmuur? Dan denk je dus dat je prima geïsoleerd hebt, maar helemaal niet dus…Zou het dan niet verstandiger zijn die grote glasoppervlakten gelijktijdig te verkleinen? En wat te denken van ventilatie? Ook dat komt aan bod tijdens het Keukentafelgesprek, want isoleren en ventileren gaan hand in hand. Als je namelijk alles goed geïsoleerd en afgekit hebt, dan moet je wel goed (mechanisch) ventileren. Via een balansventilatie bijvoorbeeld. Daarmee pompen we frisse lucht van buiten naar binnen en halen we de warmte-energie er uit voor we deze verontreinigde binnenlucht weer naar buiten blazen. Want tja, het is zonde om in de winter de lucht van 20 graden naar buiten te pompen. En juist nu, met het COVID-19 virus, komt de noodzaak van goed ventileren nog eens extra in het daglicht te staan. Kortom, genoeg om over te praten aan de keukentafel!”
Keukentafelgesprek aanvragen
Vraag nu een Keukentafelgesprek aan (een gratis dienst van het gemeentelijk energieloket Brabant Woont Slim) en misschien schuift Cor binnenkort wel bij jou aan de keukentafel aan. Cor drinkt zijn koffie met melk en suiker ?
TIP: vraag je het Keukentafelgesprek uiterlijk 30 september aan? Dan maak je kans op het winnen van een extra bouwmarktvoucher.
Subsidie voor isoleren
Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor een tijdelijke subsidie? Dus ben je nog van plan je huis te isoleren? Wees er dan op tijd bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan. Let op: de subsidiebedragen zijn tijdelijk verhoogd. Je komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. De overige voorwaarden voor de SEEH-subsidie blijven ongewijzigd.