In dit huis willen we oud worden
“Waarom wij meedoen met Buurkracht-team Ussen Loovelt? Omdat wij al heel lang weten dat we met onze woning slagen kunnen maken binnen dat grote kader dat ‘energietransitie’ heet.
Maar we doen ook mee, omdat het handig is om samen met je buren in kaart te brengen wat je kunt doen om energie te besparen, wie de spelers in het veld zijn en wat de kosten zijn. Want eerlijk is eerlijk, er is zoveel mogelijk dat het soms wel een oerwoud lijkt. Daar kun je zonder kennis en inzicht niet altijd chocolade van maken. Als je met elkaar samenwerkt, deel je kennis en ervaringen.”
Knoop duurzame maatregelen aan tijd en omstandigheden
Aan het woord is Ruud van der Weijden, buurtgenoot van Harry Lutgerink – waar Oss Schakelt Door al eerder mee sprak – en deelnemer aan twee projecten van Buurkracht-team Ussen Loovelt: project Zonnepanelen en project Isoleren.
“Net zoals veel andere Nederlanders worden ook wij overstelpt met aanbiedingen om te isoleren, zonnepanelen op het dak te leggen, aandeelhouder te worden in windmolenparken, noem maar op. Tja, waar doe je verstandig aan? Wat voor ons doorslaggevend was, is duurzame maatregelen zo logisch mogelijk aan tijd en omstandigheden knopen.
Daar bedoel ik meer dat als in onze woning iets voor groot onderhoud gepland stond, we dát het juiste moment vonden om de beste duurzame oplossing te zoeken. Zo hebben we een tijd terug de pui vervangen. Daar zat al dubbel glas in, maar dat was van de eerste generatie. Niet isolerend genoeg meer. En boven hadden we zelfs nog enkel glas.
Dus toen dat alles voor groot onderhoud gepland stond, moesten we keuzes maken: wat gaan we er in zetten en wie gaat het doen? Lastige keuzes. Van alleen folders lezen en online zoeken, werden we gierend gek. We laten ons daarom graag leiden door de ervaring van mensen uit onze vertrouwde omgeving: de kinderen, vrienden, buren.”
“Van alleen folders lezen en online zoeken, werden we gierend gek. Daarom laten we ons graag leiden door de ervaring van mensen uit onze eigen vertrouwde kring.”
“Wat de beste oplossing is voor al die duurzame vraagstukken? Als leek is dat bijna niet te achterhalen. Er zijn zoveel partijen in de markt, zoveel oplossingen, zoveel producten, zoveel verschillen…. Wat voor mij en mijn vrouw belangrijk is, is dat wij het vertrouwen hebben dat de keuze die we nú maken, met de kennis van nú en de ervaringen van nú in orde zijn.
Je moet na al je voorbereidingen op een punt komen dat je het gevoel hebt dat je een technisch goed product en leverancier gekozen hebt. Ongetwijfeld zal het elders net een tientje goedkoper zijn, maar dat doet er dan niet meer toe. We hebben met elkaar onderzocht wat de mogelijkheden zijn en gekozen waarbij we ons allen goed voelen. Techniek en prijs moeten in balans zijn.”
Geen verborgen agenda
“Bijkomstig voordeel van afgaan op de ervaringen van bekenden is dat je weet dat er geen verborgen agenda is. Je krijgt rauw, zonder voorbehoud, te horen wat je omgeving vond van de dienstverlening van een bedrijf en hoe de afgenomen producten bevallen. Op die manier zijn we ook aan het bedrijf gekomen dat onze pui vervangen heeft. Helemaal naar volle tevredenheid.
En toen stond het volgende project op de rol: het isoleren van de betonnen vloer. De isolatie daaronder was niet al te dik. Maar ja, wat konden we daar aan doen? We kregen zoveel mogelijkheden voorgeschoteld, van de kruipruimte volschieten met korrels tot aan purschuim spuiten.
Veel oplossingen, maar die ook weer voor veel problemen zouden zorgen en niet altijd even gezond waren. Daarom was onze conclusie voor lange tijd: we wachten wel totdat er een volwassen oplossing is voor die vloerisolatie. Ook de mensen uit de buurt wilden hun vloeren isoleren.
En toen was daar ineens Buurkracht met een mooi pakket aan technisch volwassen isolatieoplossingen voor vloer, gevel én dak. Buurkracht zocht de bij ons passende technieken en leveranciers uit en daardoor konden wij als buurt goed-gefundeerde keuzes maken.”
Massa geeft druk
Ruud vertelt dat een ander voordeel van samen met je buurtgenoten met één leverancier werken, is dat de kans groot is dat de exercitie voor allen een succes wordt: “Want de leverancier snapt ook wel dat als zijn product of dienstverlening niet goed is, hij niet met één maar meerdere klanten te maken krijgt. Dat geeft slechte reclame.
Het is gewoon lastig om in je eentje het gesprek aan te gaan, terwijl massa meer druk geeft. Ons buurtteam is er echt voor ons allemaal. Het dient geen ander belang dan óns belang. De belangen van onze buren zijn ook onze belangen. Daar zit geen commercieel belang bij. We vertrouwen Harry en de rest van het buurtteam.
En last, but not least… het is gewoon leuk om met elkaar bezig te zijn met verduurzamen en besparen. Je moet het niet als ‘moeten’ zien, maar als een interessante, boeiende uitdaging.
“De belangen van onze buren zijn onze belangen.”
In dit huis willen we oud worden
En hoe nu verder? “Nou, we hebben de afgelopen jaren dus al flink wat gedaan: vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, een omkeerbare airco-unit, een deel van de verwarming laten afsluiten. Nu is het tijd om even een jaartje of twee te ervaren hoe deze maatregelen ons bevallen. Daarna wellicht dakisolatie, maar dat ga ik zelf doen.
We hebben in ieder geval besloten dat het huis waar we nu wonen, het huis is waar we oud willen worden. Het zou mooi zijn dat wanneer ons inkomen als pensionado’s achteruit gaat, onze energiekosten niet gaan stijgen.
Dus ja, misschien als laatste klap toch een keer van het gas af? Daar wordt de wereld toch een stukje beter van. Zou betekenen dat we dan nog wel een paar extra zonnepanelen moeten leggen om de volledige energiebehoefte van ons huishouden te kunnen dekken.
Wij beschouwen onszelf niet als koplopers op het gebied van verduurzamen, maar als slimme volgers. We kijken dus graag af hoe anderen het doen, bijvoorbeeld van het gas af gaan, en dan volgen wij wanneer we vinden dat de technieken volwassen zijn, binnen de termijn die wij voor ogen hebben.
Subsidie voor isoleren
Wist je dat woningeigenaren die vanaf 15 augustus 2019 minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in aanmerking komen voor een tijdelijke subsidie?
Je komt voor deze tijdelijke (en tijdelijk verhoogde) subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal 2 isolatiemaatregelen (spouw, dak, gevel, vloer of glas) ná 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald.
Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Dus was je al van plan je huis te isoleren? Wees er dan snel bij en vraag de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aan.
Ben je huurder? Neem dan contact op met je verhuurder en vraag wat diens plannen zijn om jouw woning, en die van je buren, (bij) te isoleren. Voor zover dat niet al gebeurd is natuurlijk.