Energie besparen met verlichting

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is snelle manier van energie besparen. Een ledlamp is wel 90% zuiniger dan een gloeilamp en gebruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. En ook al is de prijs in de winkel iets hoger, het is de prijs waard.

Energie besparen met LED-verlichting

Er branden in een gemiddelde Nederlands huishouden nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Wanneer je die vervangt door led bespaar je zo’n €55,- per jaar (prijs 2021). De aanschaf van de ledlampen verdien je door de lagere stroomkosten gemiddeld binnen 3 jaar terug

Kosten van LED-verlichting

De productie van ledlampen kost meer energie dan die van gloei- of halogeenlampen. Maar Milieu Centraal heeft berekend dat een ledlamp van 4,5 watt al vanaf 120 branduren energie bespaart tegenover een 40 watt gloeilamp. Daarna heeft een ledlamp nog 14.880 branduren voor de boeg.

Soorten ledlampen

Ledlampen geven al lang geen ‘ongezellig hard licht’ meer. Ze zijn er inmiddels in alle soorten, maten en tinten. Je kunt zelfs je kerstboom optuigen met prachtige led-kerstverlichting. Welke jij moet hebben legt Milieucentraal hier uitgebreid uit.